You are here: Home > Utazás > Vendégségben a Károlyiaknál

Vendégségben a Károlyiaknál

Bár legtöbb esetben az aktív pihenést részesítem előnyben, szívem mélyén néha arra vágyom, hogy valami klassz, nyugalmas környezetben tölthessek néhány napot, ahol a legnagyobb gondom az, hogy a kertben napozzak-e, egy jó könyvet olvasva, a csónakázótavon ringjak ábrándokat kergetve, vagy esetleg egy kellemes uzsonnával jutalmazzam meg magam.

A Budapestről könnyen és gyorsan megközelíthető Fehérvárcsurgón lévő Károlyi-kastély tökéletes választás lehet a pihenni, lassulni vágyó vendégeknek, akik kicsit szeretnének kiszakadni a mindennapokból, olyan békére és nyugalomra vágynak, amely a modern szállodáknak sosem volt sajátja.

A Károlyi-kastély nem tipikus szálloda, inkább egy kastély, amely vendégszobákkal rendelkezik. A Károlyi-kastély maga a megelevenedett történelem, ahol akaratlanul is sokat tanulhatunk a múltról és rengeteg ismerettel gazdagodhatunk a jelenről is. A múlt és a jelen kapcsolódási pontja a Károlyi család, pontosabban Károlyi György Magyarország franciaországi nagykövete, aki a kilencvenes évek vége óta él a kastélyban és minden erejével azon van, hogy a Magyar Állam tulajdonában lévő, de általa üzemeltetett kastély visszanyerje egykori fényét, s megfelelő funkciót kapjon.

A kastély éppen ezért nem csupán szállást biztosít a vendégeinek, hanem rengeteg eseményt rendeznek, különféle kutatási programok helyszínét biztosítják, illetve az egykori szalonok egy része fantasztikus atmoszférájú konferenciateremként, előadóteremként is működik.

A kastély igazán vonzó, hatalmas terei kellemesen ölelik körül az embert, a belső udvar szinte csalogat egy kis láblógatásra, s a most megújuló 50 hektáros park, a csónakázótó, a remek panorámájú csipketerasz és legszebb Agatha Christie regényeket idéző gloriette mind-mind a pihenést, a céltalan, elégedett bóklászást, az elengedést segíti.

Csurgó1

A kastély számos meglepetést tartogat. Olyan szerencsések voltunk, hogy látogatásunk idején a gróf és felesége is épp a kastélyban tartózkodott, így első kézből hallgathattunk meg a kastély és a család történetét. Angelika grófné értő tolmácsolásában vált igazán érezhetővé, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a család, hogy az egykori birtokból megmaradt részeket helyreállíttassa és azokat funkcióval ellátva a nagyközönség számára elérhetővé tegye. Ennek a törekvésnek az érdeme, hogy az 1994-ben elindult felújítás 2011-re a kastély teljes rekonstrukciójával zárult, s hogy ma már olyan távlati tervekben tudnak gondolkodni, mint a mosóház teljes felújítása, illetve az istálló, valamint a csikószállás  felújítása és becsatolása a komplexumba.

Ugyancsak folyamatos felújítás alatt áll a park, amelyben minden évben dísznövény kiállítást is szerveznek, valamint rendkívül romantikus helyszíne a különféle esküvői szertartásoknak, családi piknikeknek. Maga a kastély is számtalan lehetőséget tartogat, érdemes a kastélyban tartott tárlatvezetésekhez csatlakozni, megcsodálni a fantasztikus könyvtárat, megtekinteni a Szépművészeti Múzeumtól visszakapott hatalmas festményeket.

A Károlyi-kastélyban nem csak az épület és az épületben rejlő történelem teremti meg az alapot ahhoz, hogy főúri módon érezzük magunkat, hanem a kiszolgálás színvonala is. A személyzet rendkívül segítőkész, figyelmes, s a legjobb szállodákban is sokszor problémát okozó gasztronómiai kínálat is igen ígéretes.

A franciás hangvételű konyha komoly kihívások elé állított minket az ottlétünk alatt, Varga Gergely séf a konyha sokrétűségét bizonyította a különféle fogásokkal. Az ebédre kínált, – könnyed, sziesztát nem igénylő, – a nemzetközi konyha szezonális fogásai mellett a vacsoránál megjelentek a komolyabb odafigyelést igénylő ételek, ahol nemes alapanyagok felhasználásával egy egyértelműen francia irányvonalat követett a menü.

Az adagok teljes mértékben kielégítőek voltak, minden fogásban érezhető volt a minőségre való töretlen törekvés, a vacsora szép ívet írt, amelynek a desszert látványos és méltó befejezése volt.

Csurgó2

A kastélyban történő pihenés azonban nem feltétlen kell, hogy azt jelentse, hogy egy lépést se teszünk a környéken, hiszen számtalan remek kirándulóhely található, szinte karnyújtásnyira. Egészen közel van Székesfehérvár, de ha nem vágyunk a városi környezetre, hanem inkább kirándulnánk, akkor érdemes felkeresni a felújított csókakői várat, sétálni egy nagyot a Gaja-patak völgyében, a Gaja-szurdokban, amely tökéletesen alkalmas bográcsozásra, sütögetésre is, esetleg felkeresni az Iszkaszentgyörgyi kastélyt, amely a Károlyi-kastélyhoz hasonlóan érdekfeszítő történettel bír.

A Versailles-ban kedvelt és ismert Amade László által építtetett kastély egy idő után a Pappenheim család birtokába került, majd egy rendkívül kitartó udvarlást követően a ház Károlyi grófnőt kapott asszonyául. Ennek köszönhető, hogy a hétvégi látogatásunk során volt szerencsénk találkozni a ház egyik utolsó lakójával, akit 1944-ben, 18 évesen telepítettek ki otthonából, s aki néhány éve vissza-vissza tér gyermekkora helyszínére.

A Pappenheim kastély felújítása még  zajlik, szobáról szobára, falról falra veszik vissza az enyészettől az épületet. Érdekes módon az épület legnagyobb rajongója, a fejlesztések, felújítások főmotorja egy finn származású galériatulajdonos, Ari Santeri Kupsus, aki 1999 óta él Magyarországon.

Csurgó

A Károlyi-kastély ideális célpontja lehet a romantikus hétvégére vágyóknak, a belföldi turizmus lehetőségeit kiaknázni kívánó családoknak, a kisebb vagy nagyobb esküvőben gondolkodóknak, illetve a céges rendezvényeknek, csapatépítéseknek is, sőt abban az esetben is érdemes felkeresni a kastélyt, ha épp átutazóban járunk a vidéken, egy kellemes ebéd, egy – a díszudvarban – elköltött könnyed uzsonna, vagy az épp aktuálisan megrendezésre kerülő programokon való részvétel kedvéért.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.