Karfiolpakora, mogyorós céklakrémmel
A cékla nagy népszerűségnek örvend a családban. Süteményben, savanyúságként, különféle kencék alapjaként kifejezetten szeretjük és viszonylag sok is fogy belőle.
A mostani mártogatósunk alapja is a cékla volt, amihez – gombhoz a kabát alapon – karfiolpakorát készítettem.
Nem sikerült egészen hagyományosra, de igazán jó kis párosítás lett az eredmény.
Mogyorós céklakrém
2 ek darabos mogyoróvaj
3 közepes cékla
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1/2 vizes kifli
2 ek olíva olaj
Kesztyűt húzok, majd meghámozom a céklát, felnegyedelem és annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Puhára főzöm. Amikor megpuhult, akkor a Philips robotgép hátsó traktusára felszerelem a turmix feltétet, hozzáadom a lecsöpögtetett céklát, hozzáadom a mogyoróvajat, a felkarikázott kiflit, az olíva olajat, a citrom kifacsart levét (ezt is kifacsarta nekem a masina, egy másik feltétnek hála), a fokhagymát, majd lefedem és fokozatosan emelem a fordulatszámot, addig, amíg a kések beszippantják a darabokat és elkrémesítik.
Karfiolpakora
1 kisebb fej karfiol
15 dkg csicseriborsóliszt
1/2 tk sütőpor
kevés só
1 csapott tk garam masala fűszerkeverék
1,8 dl hideg víz
A karfiolt apró rózsákra szedem. Egy nagyobb serpenyőben kókuszolajat vagy más zsiradékot hevítek. Amíg melegszik az olaj, addig a csicseriborsólisztet kimérem, sütőporral elkeverem, sózom, fűszerem, majd vízzel felöntöm és csomómentesen elkeverem.
A karfiolrózsákat beleforgatom a masszába, majd a már forró olajba teszem és ropogósra sütöm. A már kihűlt céklakrémmel kínálom.