You are here: Home > Édes élet > Epres papucs és birses batyuk

Epres papucs és birses batyuk

A hőmérséklet csökkenésének hála, ma újabb kelt tészta született a konyhámban. A tegnapi gasztrotúra után csak a kisebb falatokat pusztítom, de szinte biztos vagyok benne, hogy az iskolából hazatérő Nőknek a nagyobb papucsok is könnyedén csúszni fognak.

DSC_3768_vv

Epres papucs

Tészta:

60 dkg finomliszt

7 g száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő

3,2 dl tej

6 dkg cukor

1 egész tojás

8 dkg olvasztott vaj

csipetnyi só

Töltelék:

eperlekvár

birsalmalekvár

A lisztet átszitálom, majd hozzáadom a száraz élesztőt, a sót, és a cukrot. Egy edénybe kimérem a tejet, meglangyosítom, majd beleütöm a tojást és a tojásos tejet a tésztához adom. Alaposan kidolgozom, majd olvasztott vajat adok hozzá és azt a tésztába dolgozom.

A kész tésztát keverőtálba teszem, konyharuhával lefedem és meleg helyen hagyom egy órán át kelni. Utána vékonyan lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra kinyújtom és 10X10-es kockákra vágom. A kockákat kicsit meghúzkodom, majd egy bő teáskanálnyi lekvárral vastag csíkot húzok a két, átellenes sarka között, a másik két sarkot pedig ráhajtom.

A tésztákat sütőpapíros tepsire helyezem, 20 percet hagyom kelni, majd elhabart tojással lekenem és 185 fokos légkeveréses sütőben aranyszínűre sütöm.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply