Kávés, diós szelet
Egy piknik nem lehet igazi sütemények nélkül. A kültéri, kirándulós programhoz leginkább azok a sütemények tekinthetők jó választásnak, amelyek bírják a gyűrődést, nem folynak, nem kell hozzájuk külön evőeszköz, hanem kényelmesen kézzel, ölben is ehetőek. A kevert tészta igazi piknik-jolly joker, amelyet kedvünk szerint variálhatunk, ízesíthetünk.
A Tchibo-s piknikre is ilyesmivel készültem, s a tészta ötösre vizsgázott.
Kávés, diós szelet
45 dkg pucolt banán
3 tojás
25 dkg rétes liszt
20 dkg finomliszt
6 dkg holland kakaópor
1 cs. sütőpor
1 kk őrölt fahéj
2 kk őrölt kardamom
1 kk őrölt szerecsendió
1,5 dl olaj
1 dl tej
15 dkg cukor
csipetnyi só
2 személyes presszó kávé
10-15 dkg kissé megtört dió
A banánokat villával alaposan összetöröm. A tojásokat felütöm és kikeverem a cukorral. A cukros krémet a banánhoz adom és belekeverem a kakaóport, a fűszereket, majd jöhet az olaj, a tej és végezetül a sóval és sütőporral összeforgatott lisztek. A tésztát egy kikent tepsibe öntöm, elegyengetem, majd dióval megszórom és 170 fokra előmelegített sütőbe tolom. Tűpróbáig sütöm. Amíg sül a tészta, addig presszókávét főzök (s nem, nem iszom meg), majd a kisült tésztát lassan meglocsolom vele. Mire kihűl a tészta, addigra beissza a kávét, amitől kellemesen szaftos lesz az alja, de nem fog tocsogni.
A Tchibo-érzés egyébként rendkívül addiktív, a minőség, a hihetetlenül végiggondolt és jól kivitelezett dolgok nagyon hamar beveszik magukat az ember szívébe, lelkébe. A Nők is rögvest beleszerettek a színes gumipókok trambulinjának is nézhető tollasszerű ütőkbe, amelyeket frizbiként is lehetett használni és sokkal könnyebben ment velük a játék, mint a nyeles ütőkkel, azon kívül moshatóak is, így egy nagy kerti parti után könnyedén eredeti fényükben ragyoghatnak.
Mi pedig kényelmesen elnyúltunk a pikniktakarón, s ezerrel termeltük az endorfint a tavaszi napsütésnek és a csokoládés süteménynek köszönhetően.