You are here: Home > Édes élet > Muffinok, kuglófok minden mennyiségben

Muffinok, kuglófok minden mennyiségben

A napokban feltett videó kapcsán többen kerestetek, hogy szívesen megismernétek a sütemények receptjeit is. Íme mindhárom receptúra, a sokat emlegetett répás kuglófé, valamint a csokoládés és a citromos muffiné is. Jó sütögetést. :)

2014-03-06-5700_v

Citromos muffin

16 dkg rétesliszt

3 dkg szemes mák

2 tojás

1/2 rúd vanília belseje

7 dkg vaj

6 g sütőpor

0,3 dl citromlé

1 citrom reszelt héja

csipetnyi só

2 ek citromlikőr

8 dkg cukor

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, ráreszelem a citrom héját, belefacsarom a citrom levét, majd a likőr következik. Végezetül a mákkal és a sütőporral elkevert lisztet is a masszához adom és a tésztát szilikon formákba adagolom. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, odafigyelve, hogy azonnal kivegyem, amint a tűpróba igazolja, hogy elkészült.

Mascarpone krém

10 dkg porcukor

6 dkg szoba hőmérsékletű vaj

25 dkg mascarpone krém sajt

1/2 rúd vanília belseje

1 dl habtejszín

A tejszínt egy viszonylag magas falú keverőtálba öntöm, majd hozzáadom sajtot, a vajat, a maradék vaníliarúd belsejét, s a porcukort. Amikor minden együtt van, akkor gép habverővel nem túl nagy fokozaton homogén krémmé dolgozom, s ha kell, kevés citromlikőrrel ízesítem. A kész krémet habzsákba töltöm és a kisült, kihűlt muffinokra halmozom.

Csokoládés muffin

2,5 dl langyos tej

5 dkg holland kakaópor

18 dkg finomliszt

1/2 csomag sütőpor

csipet só

12 dkg puha vaj

20 dkg barna cukor

2 tojás

1/2 rúd vanília belseje

csipetnyi őrölt szegfűszeg

Dekorkrém

10 dkg 65%-os étcsokoládé

15 dkg puha vaj

15 dkg porcukor

1/2 rúd vanília belseje

A vaníliarudat óvatosan felnyitom, a magjait a kés élével kikaparom és két részre osztom. A lisztet kimérem, majd hozzáadom a kakaóport, a sütőport, a szegfűszeget és a vanília felét. Csipet sóval hintem. A puha vajhoz hozzáadom a cukort és kézi elektromos habverővel habosra kavarom, ehhez adom a tojásokat, amit finoman beledolgozom a krémbe, majd jöhet a fűszerezett liszt. A sűrű krémet langyos tejjel lazítom. A szilikon kapszlikat tepsire ültetem, majd a kapszlikat háromnegyedig megtöltöm a krémmel.

Amíg sülnek a muffinok, addig elkészítem a krémet. A csokoládét darabokra tördelem, majd gőz felett megolvasztom, s utána hagyom, hogy viszonylag langyosra hűljön. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a maradék vaníliát, végezetül a krémhez keverem a még folyékony, de már alapvetően kihűlt csokoládét is.

A kész süteményeket rácsra helyezem, majd miután teljesen kihűlt, akkor a krémmel dekorálom. Vagy spatulával vagy habzsákkal viszem fel a tésztára és cukordíszekkel megszórom.

Mini répás kuglófok

25 dkg finomliszt

2 tojás

30 dkg sárgarépa

15 dkg barna cukor

2 kk őrölt fahéj

2 kk őrölt szerecsendió

1 csomag sütőpor

12 dkg vaj, olvasztva

csipetnyi só

1 nagyobb narancs héja

A lisztet kimérem, hozzáadom a fűszert, a sót, a cukort és a sütőport. Alaposan elkeverem. Egy másik tálba lereszelem a sárgarépát, hozzáütöm a tojásokat, belereszelem a narancs héjat és rácsurgatom a megolvasztott vajat, majd botmixerrel elkrémesítem. A lisztes keveréket a répás egyveleghez adagolom, homogén tésztává keverem és a szilikon sütőforma mélyedéseibe kanalazom. 190 fokon sütöm.

Máz:

12 dkg porcukor

1 ek citromlé

2 ek narancslé

Kifacsarom a citrom és a narancs levét, majd a kimért porcukorhoz adok 1-1 evőkanálnyit és alaposan elkeverem. A kész mázat rácsurgatom a kihűlt kuglófok tetejére. Amíg nem köt meg a máz, addig finomra vágott kandírozott narancshéjjal dekorálhatom.

2014-03-06-5706_v

 

Tags: , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply