You are here: Home > Édes élet > Kakaós kuglófok

Kakaós kuglófok

A Nők megfékezhetetlen étvágyához igazodva a sűrűbb napokba is bele kell, hogy férjen valami finomság, ami természetesen nem azt jelenti, hogy csupa lisztes csodával tömöm őket, de boldogan és jó étvággyal vetik rá magukat a süteményekre rögvest azután, hogy landolt bennük egy nagyobb tányérnyi borsófőzelék tisztes mennyiségű hússal kísérve.

Lassan egy éve falnak, de számomra még mindig döbbenetes látni, hogy az amúgy átlagos testalkatú gyerekeimbe mi minden képes eltűnni, s a vásárlások alkalmával a régebbi alapanyag mennyiség másfélszeresére van szükségem, ha azt szeretném, hogy mindenki – átmenetileg ugyan, de – jóllakjon.

Ebben az őrült rohanásban ideális partnereim a kevert tészták, amelyek nem csak jól variálhatóak, hanem szinte elronthatatlanok is. A bizonytalanok számára ott az egyensúly tészta, amelynek lényege, hogy ugyanannyi tojás, liszt, cukor és zsiradék kell bele, de a bátrabbak nyugodtan kísérletezhetnek az arányok megváltoztatásán. Jómagam – mivel nem szeretem a túl édes süteményeket – ritkán készítek egyensúly tésztát, de előszeretettel játszom a kevert alappal.

Most a forma adta az ötletet, a picinyke kuglófformákat szerettem volna olyan sűrűségű tésztával megtölteni, amelyből szép és finom eredmény születik.

DSC_3003_v

Kakaós minikuglófok, de muffinnak is remek

10 dkg rétesliszt

10 dkg finomliszt

8 dkg cukor

2 tojás

8 dkg vaj

1/2 cs. sütőpor

2 dkg holland kakaópor

1 mk őrölt fahéj

1,7 dl tej

A liszteket egy nagyobb tálba kimérem. Hozzáadom a sütőport, a fahéjat és a kakaóport, majd az egészet átkeverem. Egy másik tálba kimérem a puha vajat, hozzáadom a cukort és kézi habverővel habosra keverem, majd egyenként a tojásokat is beledolgozom. A krémhez hozzáadom a tejet, átkeverem, majd beleöntöm a kakaós lisztet és homogén krémmé keverem.

A formákat egy tepsire fektetem, majd minden egyes kapszlit nagyjából háromnegyedig töltök a krémmel. Miután elkészültem a 190 fokra előmelegített sütőbe tolom és tűpróbáig sütöm. Ha muffint készítek belőle, akkor nem várom meg, amíg teljesen átsül, inkább akkor kiszedem, amikor még a közepe kissé krémes.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.