Gesztenyekrém, amarettoval
A szelídgesztenyét leggyakrabban sütve szoktuk enni, a püréhez, krémhez való alapanyagot inkább előre ízesített, bekevert masszaként szerezzük be, pedig sokkal finomabb, ha mi magunk készítjük el. Szerencsére egyre több helyen kapni pucolt szelídgesztenyét, amiből sokféle finomságot készíthetünk.
Amarettos gesztenyekrém
30 dkg pucolt szelídgesztenye
porcukor ízlés szerint
25 dkg mascarpone
5-6 ek tej
2 ek méz
3 tk amaretto likőr
20 dkg amaretti keksz
1 tk vanília esszencia
A gesztenyéket egy lábasba teszem és kevés vízzel felöntöm. A vízhez 2 ek mézet adok, s addig főzöm a gesztenyét, amíg nem nem puhul. Ezután leszűröm, majd krumplinyomóval krémesítem. A krémhez hozzáadom a mascarpone sajtot, a tejet, a likőrt és a vanília esszenciát, valamint annyi porcukort, amitől kellemesen édes lesz. Alaposan kikeverem, ha kell kis tejjel még lazítom. Ezután egy nagyobb mozsárban finoman megtöröm a kekszet, majd a morzsa felét négy tál aljába szórom, erre halmozok egy-egy adag krémet, amire megint morzsa jön, majd még egy réteg krém. Végezetül tejszínhabbal koronázom és tálalom.
Ha valaki alkoholmentesen szeretné elkészíteni, akkor az amaretto likőr helyett tejjel lazítsa a krémet.
A posztban elkészített fogáshoz az ásványvizet a Fonte Libra családi ásványvíz biztosította.