Koprás zsemle
A Nők a menzai koszt mellett, minden nap visznek magukkal uzsonnát. Hol egy kis süteményt, gyümölcsöt, zöldséget, hol klasszikus szendvics kerül a dobozokba. A szendvics alapját képező péksütemény is sokszor a házi pékségből kerül ki.
Korpás zsemle
45 dkg tönköly finomliszt
2 ek tönköly korpa
2 csipetnyi só
1 tk porcukor
3 dl víz
3 ek olíva olaj
2 dkg friss élesztő
Az élesztőt a cukorral folyékonnyá morzsolom, majd az olajjal együtt vízhez adom. A lisztet kimérem és átszitálom, majd hozzáadom a sót, a korpát, s végezetül a folyadékkal tésztává gyúrom. A tésztát alaposan kidolgozom, majd egy olajjal vékonyan kikent tálba fektetem, tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom, hogy egy órát keljen.
Amikor duplájára kelt a tészta, akkor finoman lisztes deszkára borítom, átgyúrom, majd 8 zsemlét formázok belőle. Sütőpapíros tepsire teszem és szobahőmérsékleten negyed órát hagyom pihenni. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütöm.
A kész tésztát rácsra téve hagyom kihűlni.
A posztban elkészített fogáshoz az ásványvizet a Fonte Libra családi ásványvíz biztosította.