Szép Heléna tortája
Az 'ézuska jó gondolatolvasó. Főleg, ha az ember titkos vágyai néha szavak formájában el is hagyják a száját és értő fülekbe bogarat ültetnek.
Az őszi sóhajom is így került meghallgatásra, pedig kevés esélye volt, mert a Nők teljes erővel verték a Rosinanteban a versenyzongorát, miközben én elalélva lapozgattam a Francia piacot. Nem vagyok egy nagy szakácskönyv-rajongó, sose másolom szolgai mód a recepteket, de szeretek utazni, ötleteket meríteni. Joanne Harris szakácskönyvét meg azért is kedvelem, mert jók a képek, üdítően jól megfogalmazottak a felvezető aprócska történetek és maguk a receptek meg külön élményt nyújtóan egyszerűek.
Így aztán az 'ézuska becsempészte a fa alá a második felvonást is és én azóta a két kötettel együtt vonulok félre élvezkedni egy kicsit.
A sütemény-függőségem jegyében, az új könyvből először egy pitetálnyi finomság ihletett meg.
Szép Heléna tortája
Omlós tészta:
6 dkg vaj
20 dkg finomliszt
csipet só
1 tojás
5 dkg porcukor
A többiek:
20 dkg aszalt sárgabarack
2 dl édes fehérbor
10 dkg finomliszt
7,5 dkg barna cukor
2,5 dkg holland kakaópor
1 kk sütőpor
0,5 dl tej
8 dkg vaj
1 tojás
Az omlós tészta-alaphoz a száraz anyagokat elmorzsolom a hideg vajjal, majd a tojással rugalmas tésztává gyúrom, alufóliába csavarom és egy bő fél órára beteszem a hűtőbe.
Amíg pihen a tésztám, addig a sárgabarackokat beáztatom a borba, majd kikeverem a kakaós tésztát. (részemről az utóbbi időben ezekbe a tésztákba olvasztott formában teszem a vajat. Sokkal könnyebb a tésztával dolgozni és a végeredményen ez a kis könnyítés nem ront.)
Az omlós tésztát kiszedem a hűtőből, nyújtom, pitetálba fektetem. A lecsöpögtetett barackjaimat elrendezem rajta, majd ráöntöm a kakaós masszát és a 190 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm.
Nagyon finom lett. Legközelebb baracklekvárral fogom kipróbálni.