Lengyel tojás, zsidó tojás
A Macesz Huszárban tett látogatásom a konyhámban nem csak a káposztás cvekkedlit hívta újfent életre, hanem lehetőséget adott a zsidó tojásnak is a debütálásra. Kevés kísérletezés után nagyjából megleltem azt az ízt, amit kerestem, s azóta így kerül elénk vacsora gyanánt. Rövid életű fogás.
Zsidó tojás
6 tojás
8 dkg libazsír
1 nagyobb vöröshagyma
só
frissen őrölt fekete bors
1-2 tk mustár
A tojásokat lobogó vízbe teszem és 9 percig főzöm. ezután hideg víz alá tartom az edényt és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehántom a héjukat és a tojásszeletelő lantjával egyszer, kétszer, háromszor felvágom. Közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész. Ezt még ötször megismétlem. A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát (éljen az aprító), finoman sózom, borsozom, mustárt és zsírt adok hozzá. Elkeverem és már kész is.
Ha van, kis snidlinggel vagy újhagymával bolondítom.
Nagyon szeretem, nagyon enném!
Nálunk medvehagymásan volt, igaz, még tavaly.