You are here: Home > Édes élet > Kávékrémes képviselőfánk

Kávékrémes képviselőfánk

A múlt héten egy nagyobb lélegzetvételű, az égetett tésztáról szóló anyagot írtam. Ezeknek az anyagírásoknak természetesen mindig az a vége, hogy az adott téma  nagyon hamar  terítékre is kerül.

Évek óta kerülgetem az égetett tésztát, készítettem már, de igazi késztetést soha nem éreztem. Talán csak egyszer, amikor a Született feleségekben Brie egy hatalmas croquembouche-t csinált. Hihetetlen kihívásnak tűnt, s főleg ez volt benne a vonzó, nem is az égetett tészta.

Ilyen egy igazi croquembouche (kép: Goodfood)

Aztán most jött ez az anyag, s éreztem, hogy egyszerűen muszáj égetett tésztát csinálnom. Vergődtem egy sort a St. Honoré és a képviselőfánk között, aztán győzött az egyszerűség. Egyelőre, mert az a St. Honoré olyan, de olyan vonzó…

A tészta kapcsán egyértelmű volt, hogy Varga Gábor barátom receptjével fogok dolgozni. A krémnél meg bíztam a saját fantáziámban és a mascarpone tökéletes állagában. Nem kellett csalatkoznom, a végeredmény egy igazán harmonikus, finom sütemény lett.

 

Kávékrémes képviselőfánk

Tészta:

13 dkg finomliszt

13 dkg víz

13 dkg olaj

4 közepes tojás

csipetnyi só

csipetnyi cukor

Egy tepsibe ujjnyi vizet töltök, s a sütő aljára csúsztatom. A  sütőt 210 fokra előmelegítem. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek. Egy tálba kimérem a lisztet. A vizet és az olajat kimérem egy közepes, vastag fenekű lábosba, majd hozzáadom a cukort és a sót. Ezt az elegyet felforralom, majd hozzáadom a lisztet és fakanállal elkavarom. Addig dolgozom rajta, amíg el nem válik az edény falától. Ezután egy habüstbe borítom, s elektromos mixerrel egyenként beledolgozom a tojásokat.

A kész masszát habzsákba töltöm és sima csővel – kellő távolságra egymástól – a fánknak valókat a sütőpapírra ültetem. A tepsit a sütőbe tolom és elkészítem a tölteléket.

Kávékrém:

50 dkg mascarpone

2 erős presszókávé

4 ek porcukor

2-3 ek karamellkrém (elhagyható)

Egyéb kiegészítők:

tejszínhab

6 ek kristálycukor

8-10 szem dió

A  mascarponéhoz hozzáadom a kávét, a karamellkrémet és a cukort, majd egy villával kikeverem (jobb mint a habverő, mert abból igen nehéz kiszedni a sűrű krémet). Ezután egy serpenyőben – közepes láng felett – felolvasztok 5-6 ek cukrot.

A diókat vékony lapokra szelem. A kisült fánkokat a tepsin hagyom kihűlni, majd kenyérkéssel óvatosan lemetszem a kalapjukat és megtöltöm őket a kávékrémmel, egy kevés tejszínhabbal, s végezetül visszaültetem a kalpagokat, amit karamellel óvatosan meghúzok (erre a legjobb egy kiskanál). A karamell akkor jó, ha a kanálról már egyenletes, vékony sugárban csorog vissza a serpenyőbe. Amíg még nem kötött meg a karamell (azaz azonnal) megszórom vékonyra szelt dióval.

Az égetett tésztáról bővebben itt olvashattok.

 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.