Thai rákleves
Többször elkészítettem már, fotózni eddig egyszer sem sikerült, aminek az az oka, hogy mindig a karácsonyi vacsora részét képezte, s nem volt képem a családot még ezen a jeles ünnepen is azzal zaklatni, hogy várjanak, amíg én fotózok.
Így aztán az alábbi receptet nem követi kép.
Thai rákleves
2 dkg friss gyömbér
2 darabka chili paprika
4 dl kókusztej
5 dl alaplé
3 ek szójaszósz
2 ek citromlé
30 dkg paradicsom
15 dkg előfőzött garnéla
3-4 szál újhagyma
A chilit kimagozom, apró karikákra vágom. A gyömbért egy evőkanállal könnyedén meghámozom (Tényleg. Tessék kipróbálni!) és felaprítom, az újhagymákat karikára vágom. A paradicsomokat lobogó vízbe mártom, majd lehúzom a héjukat és szintén felkockázom. Egy lábasban olajat hevítek és az újhagymát ledinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a gyömbért és a chilit, s 1-2 percet pirítom. Ezután felengedem kókusztejjel és az alaplével. Néhány percet hagyom, hogy az ízek összeérjenek, majd hozzáadom a leöblített rákokat és a paradicsomkockákat. Közepes lángon főzöm egy kicsit, majd zárásként citromlével és a szójaszósszal ízesítem. Az újhagyma zöld szárával dekorálva tálalom.