You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Művészi egyszerűség – Mattarello

Művészi egyszerűség – Mattarello

IMG_20230130_185745_135MEGSZŰNT

Nagyon könnyű és clickbait megoldás lenne a Mattarellóban tett látogatásunkat kizárólag a croissant-művészet oltárán feláldozni, annak ellenére, hogy amit a Mattarello gondol a franciák rongyos kiflijéről, az messze felülmúl minden képzeletet. A helyzet azonban az, hogy a Mattarello sokkal többről szól, mint pár igényesen megsütött, minden ízében spanyol vajjal átitatott, levegős tészta materializációjáról. Ennek a helynek a történetében az alkotási vágy, a közösség összetartó ereje, a hit, a küldetés mutatkozik meg, és az a kontinenseket, nyelveket és kultúrákat felülíró vendéglátás, amellyel mindig boldogság találkozni.

A belvárosi brunch-étterem nem csupán egy pékség, hanem egy fine dining hangvételű, elegánsan közvetlen tér, ahol a croissant valóban átlényegül: egyszerre marad meg a maga tökéletességében, válik komfortos reggelivé illetve a kreatív gasztronómia sarokpontjává.265A0586 (1) (1)

Az alapító-séf, Adi Peretz története messze túlmutat a szokványos karrierúton. Adi egy izraeli kibucban először még fotósként kereste a tökéletes fényt a tökéletes képekhez, majd precíziót átültette a konyha világába és  – autodidakta módon – a croissant-készítésében találta meg azt a finom egyensúlyt, amivel addig csak az objektívek lencséjén keresztül találkozott. 2019-ben nyitotta meg első pékségét Izraelben, a kenyerektől a tortákig sok mindent készített, azonban hamar világossá vált számára, hogy a croissant jelenti az igazi kihívást, arra visz az útja. A közel-keleti konfliktusok miatt végül családjával együtt elhagyta az országot, több nemzetközi ajánlatot visszautasítva Budapestet választotta új otthonául, ahol most csapatával megmutatja, mire képes ez az ikonikus leveles-vajas tészta és ő.

Adi nem egyedül alkot, mellette dolgozik Ella Wainberg, a fiatal cukrászséf, valamint Benny Kurower, a Nyugat-Galileából származó séf, aki a mediterrán gasztronómia lehengerlő hangulatát hozza el Budapestre. Benny korábban a híres Michael Bistro konyháját vezette, most pedig a helyi alapanyagokra koncentrálva alkotja meg a szezon legjobb, legfrissebb fogásait. A Mattarello menüje egy folyamatos változás, amelyet a kínálat és az ihlet alakít és a Farm 2 Fork és más helyi termelők prémium alapanyagaiból építkezik. A Mattarello természetesen nem csak ráérősöknek, hanem az örök rohanásban lévőknek is tartogat valamit: az étterem mellett külön grab & go üzlethelyiség várja őket, ahol naponta 5-8-féle friss sütemény, specialty kávé és matcha közül választhatnak kompromisszummentes, magas minőségű reggeliket.

1_v

A brunch-élményhez elengedhetetlen a tökéletes kávé. A Mattarello saját, specialty arabica blendje a budapesti 42 Coffee Roastery-vel közösen született, a hosszú távú tervek között azonban a fogások mellé kínált egyedi tételek ajánlása is szerepel, azaz a kávékínálat még bővülni fog. A háromkaros La Marzocco Strada X gép, amelyből az országban jelenleg csak egy van, biztosítja, hogy minden espresso ugyanolyan minőséget képviseljen, mint a tészta, ami mellé kínálják.

A Mattarello tehát nem egy újabb reggelizőhely a belváros térképén. Sokkal inkább egy gasztronómiai műhely, ahol a croissant kulturális híd, a brunch pedig egy közös nyelv ami összeköti az ide érkezőket és az itt alkotókat, mindez könnyed eleganciával, művészi egyszerűséggel, nyitott, emberközeli módon tálalva.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.