You are here: Home > Termékekről > Tökéletes eszpresszó-élmény – Bialetti Brikkával

Tökéletes eszpresszó-élmény – Bialetti Brikkával

2023-ban menő a kotyogós?

Naná, most igazán az, hiszen nagyon kis energiafelvétellel tökéletes presszót készít, egy tiny house-ban is megvan a helye, vintage is, de egyben nagyon trendkövető és olyan alapanyag felhasználásával készül (alumínium), ami akár többször is újrahasznosítható.

A jó kotyogósban jó kávét főzni nem művészet, csupán néhány alapszabályt kell megtanulni és mindig betartani:

 • A kotyogós víztartályába a szelep alá érjen csak a víz.
 • Ha lehet szűrt és meleg vízzel dolgozzunk, a szűrt a kávé ízélménye és a vízkő miatt is szempont lehet, a meleg pedig a minél hatékonyabb kávéfőzést segíti elő.
 • A kotyogósnál, ha magunk őrültetjük vagy őröljük a kávét, ügyeljünk a szemcseméretre, a boltban, szaküzletben szóljunk, hogy ha nem kérdeznék, hogy miben kívánjuk lefőzni a kávét, ha pedig magunk állunk neki az őrlésnek, akkor közepesen finomra őröljük.
 • A kotyogósba szánt őrölt kávét soha nem préseljük le, hiszen nem nagy nyomással működő presszógéppel van dolgunk. Bőven elég, ha az adagolóval vagy egy kiskanállal elegyengetjük a tetejét, vagy csak odakoccintjuk a tölcsér alját a munkalaphoz, hogy egyenletesen elterüljenek a szemcsék, mielőtt rácsavarnánk a kávénak szánt tartályt, hiszen a kotyogósban a víznek/gőznek utat kell találnia a kávészemcsék között. Ha túl tömörnek ítélitek a kávét, akkor érdemes a mennyiségből visszavenni vagy egy desszertes villával/fogpiszkálóval finoman fellazítani.
 • Ne kotyogtassuk a végtelenségig! Sőt, ahogy elkezd felbuzogni a kávé, le is vehetjük a kotyogós alatt a hőt, így biztosan nem ég meg se a kávé, sem pedig a kotyogósunk. Arra is ügyeljünk, hogy a hő mindig csak alatta legyen, a „lángok” ne csapjanak fel az edényünk oldalára! A hőterelő jó megoldást jelent a gázos főzőknél és indukciós adapter pedig a főzőlapok esetében nyújt megoldást, sőt arra is remek, hogy a kotyogás kezdete után a elzárt hőforrás hőjét átadja a kotyogósnak.
 • A kotyogóst soha ne tegyük a mosogatógépbe, kézzel mossuk el, langyos, enyhén mosószeres vízzel.

Jó, jó, de hogyan lesz olyan cremája a kotyogós eszpresszómnak, mint amit Itáliában készítenek?

A cremáért három nagyon egyszerű dolgot tehetünk, egyrészt megkeressük azt a blendet (kávékeveréket), amely tartalmaz robustát is, mivel ez a fajta felelős a cremáért, másrészt beszerzünk egy speciális kialakítású kotyogóst, a Bialetti Brikkát, amely kifejezetten ezzel a céllal került kifejlesztésre, hogy az olaszok – és mi is – otthoni körülmények között is élhessük a tökéletes eszpresszó-élményt és frissen őrölt kávét használunk.

Hogyan is működik a Bialetti Brikka?

Pont ugyanúgy, mint a többi kotyogós, leszámítva, hogy a felszálló csőben, azaz a szeleposzlopban található egy egyedi szilikonmembrán, amely a feltörő kávét olyan szűk helyen préseli át, ami segít ennek a cremához hasonló krémes hab létrehozásában. Az új technológiával ez a hab még tömörebb és vastagabb lett.

Az 1933-ban szabadalmaztatott Bialetti Moka Express sikere nyomán, annak továbbfejlesztéseként 1953-ban feltalált eszpresszófőző, a Bialetti Brikka egy krémréteget hozott létre az eszpresszó tetejére. Az art deco ihletésű, funkcionális dizájnt megtartó Bialetti Brikka szabadalmaztatott szeleppel rendelkezett, amely segített a nagyobb nyomás létrehozásában, ami gazdagabb krémet eredményezte. 

Vegyük át még egyszer, hogy hogyan készül a tökéletes kotyogós!

 1. A kávéfőző víztartályába – szigorúan a szelep alatti szintig – megfelelő mennyiségű (4 fős Brikka esetében 150-170 ml) meleg vagy akár forró tisztított vizet teszünk.
 2. A közepesre őrölt kávéval megtöltjük a tölcsért, abban lazán elegyengetjük, a víztartályra illesztjük, majd rátekerjük a kávéfőző felső részét.
 3. A közepes lángra helyezett – hőterelőre állított – kotyogós első hangjainál lezárjuk a gázt/villanyt, majd a lefőtt kávét azonnal – az általunk kedvelt módon – szervírozzuk és fogyasztjuk.

bialettibrikka_v

Tags:

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Comments are closed.