You are here: Home > Könyvről > Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg

Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg

Osman első könyvétől zengett idén a világ, A Csütörtöki nyomozóklub nagyot szólt és nem véletlen: angolabb volt az angolnál, klasszikus krimi, Bachman-i figurák, kis áthallás Agatha Christie-re, mégis tiszta és saját hang, koherens valóság a legszerethetőbb klubtagokkal.

Kérdés nem fér hozzá, hogy aki olvasta Osman első könyvét, az már előre befizetett a másodikra is, amely a magasra tett mércét szépen görbített háttal viszi. A férfi, aki kétszer halt meg csavaros könyv, kicsit krimi, sokkal inkább lélek (tan kevésbé), a főszereplői szerethetően őszinték legalább másokkal (ha néha önmagukkal nem is), az akciódús jelenetek viccesek és borzasztóan angolok, az érzelmi rész folyamatos segítségnyújtás az olvasónak is (itt is jön Bachman a képbe) és teljes mértékben náció- és korfüggetlen.

A regényben visszatérünk Coopers Chase-be, az elit nyugdíjas-faluba, ahol a nyomozóklub tagjait most egy új rejtély foglalkoztatja. Feltűnik valaki ugyanis Elizabeth múltjából és az épp nyugodni látszó állóvizet rendesen felkavarja, miközben egy kisvárosi rablótámadás ügyében is el kell járnia a társaságnak. Természetesen most sem maradnak segítség nélkül, a két ügy helyenként egybemosódik, a csapat tagjai elszántan küzdenek a maguk igazságáért egy nagyon szép és elgondolkodtató végkifejlet felé sodorva a cselekményt.

Richard Osman könyve sajnos rövid. Bár terjedelmében nagyjából azonos A Csütörtöki nyomozóklub-bal, azonban most már nem zsákbamacskát vesz az ember, hanem jogos igénye van rá, hogy a lehető legtovább legyen magas fokon szórakoztatva. Remélhetőleg már készülnek az újabb regények, én bőven látok lehetőséget egy-két spin-off történet megvalósítására is.

Hogy kinek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szerette, megsiratta, magában megőrizte az előző kötet szereplőit, akiben még ott él Coopers Chase a képzeletében, vagy van kedve újra felépíteni, aki szívesen olvasná Joyce naplóit, ameddig csak lehet, és aki vágyik a minőségi szórakozásra.

Richard Osman könyvei tökéletesek a karácsonyfa alá, akár barátaink, szeretteink számára, akár – ha nem értenek a ráutaló magatartásból a többiek – magunk számára is. Kikapcsolódásnak, feltöltődésnek egyszerűen tökéletes.  

osman_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.