Fűszeres Provence-i kenyér
Lehet ízekkel is utazni. Mi mostanában sokszor teszünk így, egy-egy kedvenc országunk alapanyagai, fogásai kerülnek terítékre. Így visz minket a zurek Lengyelországba, egy jó angol reggeli Londonba, és a szárított zöldfűszerekkel gazdagított kenyérrel így idézzük meg a kabócaszótól hangos, illatos, langymeleg estékkel kényeztető francia vidéket.
A kenyér elkészítése egyszerű, hiszen nagyszerű segítségem van, a Panasonic egyik csodagépe, a SD-ZB2512-es amely tökéletes társam a házi pékségben. Lassan 15 éve vettem az első kenyérsütőmet, ami már szintén magas kategóriás készülék volt, és amíg a Nők kicsik voltak rengeteget használtam. Aztán valahogy háttérbe szorult az itthoni sütögetés, de az utóbbi egy-két évben kedvem támadt újra kísérletezni, illetve a családi kedvenceket gyakrabban sütni.
És ehhez bizony nem árt, ha van egy olyan gép, amelyet kifejezetten a kelt tésztákra terveztek, amely nem riad meg nagyobb mennyiségű pizzatészta bedagasztásától sem, és amelyre nyugodtan rábízhatom a saját receptúráimat és a kész, bekevert kenyérlisztekből is élvezetes, minőségi eredményt produkál.
Fűszeres Provence-i kenyér
28 dkg finomliszt
18 dkg rétesliszt
1,5 dl langyos víz
1 dl langyos tej
2,5 dkg puha vaj
2 tk. só
2 csipetnyi szárított kakukkfű
1 csipetnyi szárított bazsalikom
1 csipetnyi szárított oregánó
1 csomag (7 g) szárított élesztő
A kenyérsütő üstjét a mérlegre teszem, majd kimérem a finomlisztet és a réteslisztet. Apró darabokban hozzáadom a megfelelő mennyiségű vajat, sót, rámorzsolom a fűszereket. Az üstöt a helyére csúsztatom (jegyzem meg: sokkal könnyebb a helyére illeszteni az üstöt, mint a korábbi gépeimnél), a langyos folyadékot a lisztekhez adom. A kenyérsütőt lezárom, majd a külön élesztőadagolóba töltöm az élesztőt, és a gépre bízom a tésztát.
A négyes, kézműves kenyér programot választom (van francia kenyér program is, az 6 órás üzemmóddal bír), M-es kenyérméretet állítok be és sötét héjszínt kérek a géptől.
A Provence-i kenyér nem csak a hétköznapokban tökéletes, egy kis fűszeres vajjal, friss kecskesajttal, vagy aszús libamájjal kínálva, az ünnepi vacsora részévé is tehetjük.