You are here: Home > Könyvről > Szakácskönyvek karácsonyra 2020

Szakácskönyvek karácsonyra 2020

Az idei évben sem lehet panasz, a kedvenc szakácsaink, cukrászaink most is rendületlenül dolgoztak, hogy ezt az ünnepet is olyan széppé tudjuk tenni, amilyenné szeretnénk. Az idei felhozatalból válogattuk ki kedvenceinket.

Raj Ráhel: Életem a konyhában

rajrahelRaj Ráchel jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományokat őrző, de egyben azokat megújító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a saját világába, megmutatja családja hétköznapjait és bepillantást nyerünk az ünnepekbe is. A könyvből megtudjuk, hogy hogyan sajátította el, leste el édesanyjától a szakácsművészet alapjait, és hogy a főzés örömét (bár modern formában) ugyanolyan gondossággal és játékossággal adja tovább, mint ahogy egykor azt édesanyja tette.

A recepteket kísérő gondolatokból szépen körvonalazódik Ráhel a családtagokhoz, a barátokhoz és barátnőkhöz fűződő kapcsolata, amit leginkább a meghittség és a vidámság jellemez. Raj Ráchel a szemet gyönyörködtető fotókkal illusztrált, több mint 70 receptet magába foglaló szakácskönyvét a legjobb tudásával, tapasztalatával és főként szeretetével állította össze a nagyközönség számára.

Bernáth József: Magyar Bisztrókonyha

bernáthjózsiAz utóbbi években, lassan már évtizedben a bisztró népszerű műfaj lett mifelénk. Sok esetben olyankor is a bisztró szó erejében bízva neveztek el helyeket, éttermeket és soroltak ebbe a kategóriába ételeket, hogy egy idő után már szinte bármi annak számított. Ebbe a gasztrofogalmi káoszba tesz rendet Józsi, és mutatja meg, hogy mi az, ami az ő bisztrójának biztos az étlapjára kerülne. Józsinál a házias konyha belefér a bisztróba, olyan fogások kerülnek a menübe, amelyek gyorsan elkészíthetőek.

Jól ismert klasszikusokkal találkozhatunk a receptek között, olyan kedvelt, de kicsit háttérbe szorított fogásokat kínál nekünk Józsi, mint a tatár bifsztek, a hortobágyi húsos palacsinta, a gödöllői töltött csirke, egy igazán jó marhapörkölt tarhonyával, vagy a gyönyörű történelemmel bíró, de sokszor valóban elfeledett vargabélest. Hogy minden fogás tökéletesen sikerüljön, precíz, részletes leírásokkal segíti olvasóit a séf, így garantálva az otthoni bisztrónk sikerét. A receptekhez kapcsolódó bevezetőket minden esetben érdemes elolvasni, a bennfentes, régi vágású pincérek hangján, amely – valljuk be – néha sokat hozzáad egy fogás élvezetéhez.

Skandináv karácsony

skandinávÓ, azok a híres, fényes, gyertyalángban úszó, forralt bor illatú skandináv téli ünnepek! A könyvből megismerkedhetünk a helyi szokásokkal. Skandináviában karácsony időszaka – advent első vasárnapjától szilveszterig – az ünnepek jegyében telik, amelyben a hagyományok tisztelete és a korszerű, aktuális skandináv stílus, életérzés egyformán jelen van. Az otthonosság érzetét, a már nálunk is ismert dán “hyggét” a gyertyafény, a melegség, a sütemények és édességek sokasága teremti meg.

A december első hetében sütött nyalánkságoknak ki kell tartaniuk az ünnepek végéig, az üvegek megtelnek szegfűszeges, fahéjas kekszekkel, asztalokra kikerülnek az egyszerű, örökzöld koszorúk, apró manók lepik el a házat és a karácsony minden eresztéken utat talál magának az életünkbe. A villásreggelik, uzsonnák, ebédek és vacsorák a sokszor újszerű módon elkészített hagyományos ételeket és italokat kínálják: sokféle halat, húsokat, főként kacsát és sertéshúst, az évszaknak megfelelő zöldségköreteket. És mindezt a forralt borok, a karácsonyi glögg, a gyümölcsös koktélok kíséretében. A gazdagon illusztrált könyv dán szerzője több mint 80 hagyományos és különleges karácsonyi receptet oszt meg az olvasókkal, és közben megismerteti őket az ünnepi szokásokkal is.

Jamie Oliver: 7-féle

jamiehétÜgyes, jól tematizált könyvvel jelentkezik idén is Jamie. Az öt hozzávalóval operáló receptjei után emeli a tétet, hét alapanyaggal zsonglőrködve mutat izgalmas, mutatós, nem túl pepecs, de azért a konyhaművészet szintén megütő fogásokat. Az egyszerűség és a közérthetőség itt is alaptétel, mint Jamie többi szakácskönyve esetében, így a gyors ebédek, a tartalmas, de könnyen összeállítható vacsorák hívei számára ez a könyv is alapmű lehet, akárcsak a 30 perces fogásokat felvonultató könyve, a szinte hihetetlen, de 15 perc alatt összeállítható fogásokat tartalmazó munkája vagy az 5 hozzávalóból álló szakácskönyve, amely valóban jó és variábilis alapot kínál a hétköznapok konyhai tevékenységére.

“A 7-félét tekintsétek az 5 hozzávaló párdarabjának – itt is fő az egyszerűség, minimális erőbedobással maximalizáljuk az ízeket, jól akarjuk érezni magunkat, és rendszeresen elkészíthető, megbízható, szuperízletes receptekre vágyunk. Pontosan ez rejlik a következő oldalakon.”

Lidl: Még mindig segít a séf

lidlkonyvA Lidl Magyarország 2015-ben indította útjára saját szakácskönyv sorozatát, hogy népszerűsítse és megszerettesse az emberekkel az otthonfőzést. Ebben az évben – amikor az otthoni sütés-főzés egyértelműen az év egyik fő programja és sikerélményeinknek biztos forrása lett – már a hatodik kötet lát napvilágot a Lidl konyha bemutatja: Még mindig segít a séf! címmel. Ebben Széll Tamás olyan fogásokat mutat be az olvasók és sztárvendégei számára, amelyek könnyedén a mindennapi repertoárunk részéve válhatnak, és olyan fortélyokat is elsajátíthatunk, amelyekkel az ünnepi asztalra kerülő fogásokat még izgalmasabbá tehetjük és elkápráztathatjuk velük a családunkat, barátainkat.

A korábbi évekhez hasonlóan a Lidl Magyarország idén is vásárlóinak kíván kedveskedni az új szakácskönyvvel. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak limitált példányszámban és a Lidl Magyarország hűségakciója keretében juthatnak hozzá a fogyasztók 2020. november 26. és december 24. között.

Ötvös Zsuzsanna: Régi receptek, mai desszertek

ötvöszsuzsiDobos torta, mákos guba, zserbó, hókifli és isler – mindenki ismeri és szereti őket, ezek pont azok a desszertek, amelyek biztosan előhívnak bennünk gyerekkori, édes emlékeket.  A nagymama utánozhatatlan, pihe-puha mézes krémese vagy az a gazdag, kicsit szöttyös kókuszkocka, amelyet kisgyerekként is boldogan mártogattunk a csokiba, majd meghempergettünk a kókuszreszelékben, és a családi ünnepek elmaradhatatlan Esterházy-tortája. Saját tapasztalat, hogy az elmúlt időszakban megváltozott az ízlésünk, a 100 évvel ezelőtti szakácskönyvek receptjeit kicsit aktualizálni kell, hiszen a mennyiségek, a felhasznált alapanyagok mennyisége a mai elvárásoknak már nem igazán felelnek meg. Ettől a receptek még zseniálisak, de egy kis ráncfelvarrás azért nekik sem árt.

Zsuzsi a mostani receptgyűjteményében 30 jól ismert, klasszikus receptet alakít át a mai ízlésnek megfelelően, nagyrészt a francia cukrászatra épülő technikákkal, többféle izgalmas textúrával, légiesebb állaggal, a megszokottnál kevesebb cukorral, de annál több természetes alapanyaggal. Az egyszerű pohárdesszertektől kezdve az aprósütemények és komplex torták alapreceptjei túl izgalmas ízvariációkra is bukkanhatunk.

Dragomán György: Főzőskönyv

Dragomán_fozoskonyv„Örüljetek!” – időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit Dragomán György. Évek óta olvassuk ezeket a személyes beszámolókat, és aztán indulunk a konyhába, hogy mi is kipróbáljuk a recepteket, és vidáman megvendégeljük szeretteinket. Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyv praktikus és roppant élvezetes társ a konyhában a reggelitől az ebéden át a vacsorákig, és közben mindenféle hasznos és haszontalan dolgot is megtanulhatunk a lezajló folyamatokról. A laktobacilusok és a vadélesztő-törzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a „legjobb” megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd – tehát egészen biztosan örülni fog.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.