You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Tejszínes-vajas briós – kenyérsütőre hangolva

Tejszínes-vajas briós – kenyérsütőre hangolva

A vajas briós nálam alkati szer. Afféle ajándék önmagamnak egy nehezebb nap végén. Ilyenkor jólesik összekészíteni, majd amikor már a sütőből szálló illata az őrületbe kerget: melegen, vajjal, lekvárral vagy önmagában befalni.

A briós története nagyjából az Én a séf francia vígjátékra vezethető vissza. A Nőkkel rengeteg rajzfilmet néztünk a moziban, aztán néhány év után fellázadtam, és egy könnyed francia vígjátékra váltottam jegyet. Megbeszéltük, hogy ha nem értik, akkor maximum csendben ülnek, de anya és apa most épp – agysejteket nem romboló – másfél órára vágyik. A film hatalmas sikert aratott a Nőknél, azóta is rendszeresen újranézzük, és én azóta sütök mindig brióst, ha úgy érzem, szükséges valami kényeztető finomság.

panasonic_brios_1_v

A briós lényege az alapanyagokban rejtezik, nem szabad megijedni a vaj, a tejszín és a tojás mennyiségén, pont ezek azok az összetevők, amelyek éteri magasságokba emelik, és pont ezek azok, amelyek miatt nem sütök minden héten kétszer brióst.

Vajas-tejszínes briós

50 dkg finomliszt vagy kelt tészta liszt

0,8 dl 2,8%-os tej (lehet 3,6-os is)

0,4 dl tejszín

7 g száraz élesztő

20 dkg vaj

½ db kezeletlen héjú citrom

4 dkg vaníliás cukor

csipetnyi só

4 db tojás

1 db tojás (lekenéshez)

A gép üstjét a mérlegre állítom. A lisztet átszitálom, majd kimérem. Hozzáadom a cukrot, belereszelem a citrom héját. A tejet és a tejszínt egy mérőpohárba kimérem, majd forralóban vagy mikróban meglangyosítom. Ekkor beengedem a tojásokat, valamint a felkockázott vajat és az egészet az üstbe borítom. Az üstöt visszateszem a kenyérsütőgépbe, a masinát becsukom, és a külön adagolóban elhelyezem a szárított élesztőt. A Panasonic gép lehetőséget adna, hogy külön adjam hozzá a brióshoz a vajat, ha szeretnék ezzel élni, akkor a 29-es programot választom, ha pedig egy jól kidolgozott, finoman kelesztett tésztára vágyom, akkor a 28-as programot indítom el. A tésztakészítő programok közül olyat is választhatok, ami mazsolát is billent a tésztába, a külön adagolónak köszönhetően már a homogén masszába keveredik bele a mazsola, így sokkal szebben eloszlik majd a végeredményben.

A kiválasztott programot elindítom, majd a gépet magára hagyom, és előkészítem a sütőt. A kelt tésztáknál sokszor választom a kicsit lassabb alsó-felső sütést, de a végeredmény kárpótol azért a néhány plusz percért.

A 190 fokra előmelegített sütő saját tepsijére szilikon kapszlikat ültetek, vagy egy muffinformába papírkapszlikat teszek.

A kész tésztát enyhén lisztes deszkára borítom, 16 darabra porciózom, majd mindegyikből lecsípek egy ujjpercnyi darabot. A nagyobb tésztából gömböt sodrok, ezt beleültetem a kapszliba, a tetejére – a falatnyi tésztából – apróbb gömböt ültetek.

A végén a tésztákat elhabart tojással lekenem, és a tepsit a sütőbe tolom. Mélyebb, fényes aranyszínűre sütöm a briósokat, amiket egy rácsra téve hagyok kihűlni. Legalább langyosra.

A masináról részletesen itt írtunk.

panasonic_brios_2_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.