You are here: Home > Termékekről > Az út a tökéletesség felé – Kreinbacher-Nespresso workshop

Az út a tökéletesség felé – Kreinbacher-Nespresso workshop

Sok mindent tanít nekünk az idei év. Számomra az online oktatást is elhozta. Na, nem a Nőknek, hanem célzottan nekem, már a többedik izgalmas kurzuson veszek részt, ahol a képernyőre tapadt szemmel/füllel figyelek, jegyzetelek és közben – jó diákhoz illően – a pad alól csemegézem.

Ok, tegnap mentségem volt a szőlőevésre, ugyanis borról és pezsgőről beszéltünk, nekem meg – a pavlovi reflexeknek hála – azonnal szőlőre volt szükségem.

Így picit ragadós ujjakkal jegyzeteltem tele hat oldalt. Volt mit írnom, Márkosi Balázs a Nespresso kávénagykövete és Horkay András a Cewi alapítója, a Kreinbacher pincészet képviseletében olyan klassz összehasonlító elemzést tartott, ami megérte a jegyzetelést.

neskre1_v

Három alaptétellel indultunk, de akár indulhattunk volna néggyel is, ha Somló-hegyi pincészet egy csendes borral is készül. De az előadás szerkezete is így megmutatta azt, amit szeretett volna: minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel, a tradíciókat és a folyamatos fejlődést szem előtt tartva hogyan lehet a legtöbbet kihozni.

A pincészet a szőlőművelés irányából indulva járta be velünk azt a virtuális utat, ahogy a szőlőből csendes bor, majd tradicionális eljárással készített klasszikus pezsgő lesz, a Nespresso pedig a Master Origins sorozatának Indonesia kávéjától az Aged Sumatra kávéjáig húzott egy – a pezsgőkészítéssel párhuzamos – ívet.

Mitől lesz a Kreinbacher pezsgője nemzetközi versenyeken ezüstérmes? Mi teszi egyedülállóvá a Nespresso kávéit? Ezeket a kérdéseket boncolgattuk egy órán keresztül.

Abban az elején megállapodott a két szakértő, hogy a terroir a legfontosabb befolyásoló tényező. Itt indul minden. Ez foglalja magába azt a mindenséget, ami az adott termőterületen a növényt éri. Ahogy Indonéziában a hegyek közötti termőterület a magas páratartalmával, a vulkanikus talajával, a sok esővel és a magas UV-sugárzással befolyással van az itt élő növény termésének minőségére, kakaós, dohányleveles jegyekkel gazdagítva azt, úgy a Somlón található szőlőt is jellemzi a környezet, a tufás, vulkanikus talaj, amely füstössége, sósságot, fémességet csempész az itteni szőlőkből készülő borokba.

A kávé és a pezsgő, avagy a bor másodlagos aromáiért a feldolgozás felel. A magas minőségű – kézi feldolgozás – lehetőség teszi a termés folyamatos ellenőrzését, válogatását, hogy valóban csak a legjobb, a megfelelően értett kávészem vagy szőlőfürt gazdagítsa a terméket. Ehhez a kávészemeket nedvesen hántolják, majd jöhet az ízprofil szempontjából rendkívül fontos fermentáció, amit szárítás és válogatás követ, a folyamat vége pedig a pörkölés. A bornál az előválogatott fürtökből kipréselt lé acéltartályokba kerül, ahol hűtött erjesztéssel szüleik belőle az a csendes alapbor, amely a pezsgőhöz való házasítás alapjául szolgál.

A harmadlagos aromákat az idő hozza.

Az extra ízjegyek, az italban rejlő elegancia ideje ez, amikor egy termék túlmutat az átlagoson, a plusz törődésnek, odafigyelésnek hála. A csendes borból lassan, 18-24 hónap alatt pezsgő lesz, a Szumátra szigetén szüretelt kávészemekből pedig háromévnyi érlelés, három havonkénti szellőztetés-fogatás után megszületik az Aged Sumatra, amelynek komplexitása messze túlmutat az alap Indonesia karakterén.

A tanulás nem lett volna teljes, ha közben nem kóstolunk. A pezsgő nagyon kellemes felütése volt az eseménynek, a hosszan tartó palackos érlelés megtette a magáét, a furmint, chardonnay és pinot blanc házasságából született pezsgőben megcsillantak azok a vajas, krémes, kekszes aromák, amelyeket ezeknél az italoknál kedvelünk, finom buborékjai hosszan gyöngyöztek, úgy ahogy kell.

A kávék esetében az egyszerűbbtől haladtunk a komplexebb felé, az Indonesia halványabb csokoládés jegyei után, a vöröses cremával bíró Aged Sumatra sokkal mélyebb, teltebb ízeket mutatott.

Az ilyen kóstolók mindig hasznosak. Akkor is, ha az ember – szakmai ártalomból és önszorgalomból fakadóan – már szinte mindent tudni vél, amit egy laikus tudhat ezeknek a termékeknek, italoknak a készítéséről. Éppen ezért izgalmas egy ilyen összehasonlító elemzés, amely a párhuzamokon keresztül visz nagyobb mélységekig.

neskre3_v

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.