You are here: Home > Könyvről > Milyen is a modern nő? A 20. századi nő kialakulása a divat tükrében

Milyen is a modern nő? A 20. századi nő kialakulása a divat tükrében

Vannak hiánypótló könyvek. Azt gondolom, hogy Czingel Szilvia most megjelent kötete, A női test alakváltozatai 1880-1945 rengeteg folyamatosan fennálló, oly sokszor megválaszolatlanul maradó vagy rosszul megválaszolt kérdést tesz helyre.

A témát olvasmányosan, aprólékosan járja körül, minden részletre kiterjedően mutatja be a női divat változásain keresztül az emancipáció útját, amelyben nehezen elválasztható és nehezen meghatározható, hogy mi volt előbb: a nők szabadságjogainak megszerzésére tett sikeres kísérletek vagy a szervezetet elnyomó fűző levetkezése.

Meglepően szorosan kötődik ugyanis egymáshoz a kettő, a 19. századi és a 20. századi nő fejlődése tökéletesen nyomon követhető a ruhák változásán, de nem csak a társadalmi szerepváltások, hanem a társadalom egészében megjelenő női szerepek is mind górcső alá kerülnek a könyvben.

A ma oly természetességgel viselt darabjaink, a szépséghez kötődő fogalmaink, a megszokottnak, évszázadosnak vélt viseleteink története tényleg letehetetlenül izgalmas. Czingel Szilviának úgy sikerül mindent kontextusba helyeznie, hogy nem válik terjengőssé, nem veszik el a részletekben, hanem nagyon ügyesen felvázolja a hátteret, majd bontja ki – fejezetről, fejezetre – a modern nő létrejöttét.

A könyvet jó szívvel ajánlom mindenkinek. Nagyjából kamaszkortól olvasható, kultúrtörténeti könyvként is izgalmas, de önismereti szempontból is jó adalék, ha szeretnénk még pontosabban meghatározni önmagunkat, a viseleteinken, az általunk sugárzott képen keresztül.

nőialak

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.