You are here: Home > Könyvről > John Cleese: Elszabadult professzor

John Cleese: Elszabadult professzor

Az én korosztályom még biztosan élesen emlékszik azokra az éjszakákra, amikor egyszer csak megjelent a képernyőn Galla Miklós és a védjegyévé vált, vonatott, hangsúlyát vesztett beszédmódján bejelentette, hogy most következzék valami egészen más. És bizony olyat láttunk, ami korábban a – Hofin, Parabolán és Benny Hillen felnőtt – generációnk nem ismert: angol humort. Nem is akármilyet.

Nekem a Monty Python Repülő Cirkusza mérföldkő volt az életemben, egészen biztos vagyok benne, ha a húszas éveimre kialakuló személyiségem néhány építőkövét Graham Chapmannek, Michael Palinnek, Terry Jonesnak, Terry Gilliamnak, Eric Idle-nak és John Cleese-nek köszönhetem.

A fonákra való nyitottság ugyan megvolt bennem apámtól, de az, hogy ezt ilyen magas szinten és ilyen pofátlanul is lehet űzni, na, ehhez kellettek a fiúk. A sorozat mellett természetesen a filmek is részévé váltak az életemnek, a Nők már unják a legendáinkat, de mi bizony, Edömér barátnőmmel –kutyasétáltatás közben – komplett jeleneteket mondtunk fel a Gyalog Galoppból, és több családi szállóige is született a filmjeik bon mot-jaiból.

Aztán picit elsodródtunk egymástól, de a lányok szellemi raktárainak feltöltésének kezdetén visszacsempésztem (még VHS alakjában) számos jelenetet, majd jöhettek a klasszikusok, és a már klasszikussá nemesedett egykori kevésbé klasszikusok (A hal neve: Wanda, Fészkes fenevadak), plusz Palin csodálatos úti filmjei.

S hogy hova vezet ez a hosszú bevezető?

Hát, csak oda, hogy mindig van új a nap alatt, nem csak a régi kazetták és jelenetek újrajátszásával élhető át az a szellemiség, amit ez a csoport magában hordott, színes egyéniségüknek, polgári foglalkozásuknak hála másutt, más formában is fellelhetők. Mint most John Cleese, akinek a Cornell Egyetemen tartott fantasztikus előadásaiból született most egy rendkívül izgalmas kötet.

A szerteágazó ismeretei, érdeklődési köre okán széles spektrumot felölelő kötet minden egyes fejezete többszöri olvasást is megér, tartalmas, kevéssé vicces, inkább elgondolkodtató, fontos mondatai így felnőtt fejjel pont a helyükre illeszthetők, miközben folyamatosan irigyelhetjük a Cornell Egyetem egykori diákjait, akik abban a szerencsés helyzetben lehettek éveken át, hogy Cleese előadásain tanultak marketingről, szövegírásról, a világ működéséről és annak Cleese által helyesnek vélt rendjéről.

cleese

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.