Barackos-túrós pite
A hétvégénk a Balatonon telt, a barátainknál, akik mindig remek vendéglátással fogadnak minket. Gondoltam egy adag sütivel én is hozzájárulok a kínálathoz. Az eredeti terveim között egy klasszikus barackos pite szerepelt, de aztán kezembe akadt egy fél kilónyi túró és éreztem, hogy ő is a pitébe vágyik. Az eredmény felülmúlta az elképzeléseimet, nagyon tempósan kivégeztük a barackos-túrós süteményt, amelyet szerintem még máskor meg fogok sütni.
Barackos-túrós pite
4-5 db közepes őszibarack
Tészta:
4 db tojás
15 dkg barna cukor
25 dkg finomliszt
1,2 dl tej
0,8 dl étolaj
1 csomag sütőpor
Túrókrém:
15 dkg cukor
50 dkg félzsíros túró
2 db tojás
1 db kezeletlen narancs héja
3 ek. búzadara
A tojásokat a keverőtálba felütöm, hozzáadom a cukrot és azzal nagyon szép világos krémmé habosítom. Ebbe keverem bele a sütőporral eldolgozott lisztet, majd az olajjal és a tejjel lazítom a krémet.
Amíg felverem – pontosabban a robotgép felveri – a tésztához a cukros tojást, addig a túrót egy nagyobb tálba teszem, villával finoman megtöröm, majd hozzáadom az elhabart tojásokat, azzal is eldolgozom, végül a cukorral, a darával és a narancshéjjal szintén alaposan elkeverem.
A kész tésztát sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntöm, abban elsimítom, a túrót kanállal ráhalmozom, végül az apró kockára vágott őszibarackkal alaposan megszórom, azokat egy kicsit a túrós masszába bele is nyomkodom. Aki éretlenebb, savanyúbb barackkal dolgozik, az egy kevés barna cukorral meg is hintheti a tetejét, mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tolja a tésztát. Egészen addig sütöm, amíg a barackok között is szépen megszínesedik az itt-ott feltörekvő tészta.