You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér > Dagasztás Nélküli Kenyér

Dagasztás Nélküli Kenyér

Bár a kenyérhelyzet még nem eszkalálódott, és a kedvenc pékségeim kenyereit még könnyedén be tudom szerezni a helyi kávézóban, ennek ellenére azt gondolom, hogy jó, ha van a tarsolyunkban egy elronthatatlan kenyérrecept, ami nem igényel – még – kovásztudást, nem kell hozzá a manapság nagyságrendileg beszerezhetetlen friss élesztő, hanem egy kevés száraz élesztő felhasználásával képesek vagyunk igazán izgalmas, ropogós héjú kenyeret készíteni.

A dagasztás nélküli kenyér nagyjából 12 éve futott végig a magyar blogszférán, majd a házi pékségekben is volt egy boldog köre. Most érdemes leporolni ezt a receptet, hiszen azok számára is sikerélményt ad, akik soha, semmilyen formában nem közelítettek még a kelt tésztához, viszont ehető kenyeret szeretnének – kenyérsütőgép nélkül – készíteni a családjuk számára.

Dagasztás nélküli kenyér

34 dkg rétesliszt

17 dkg finomliszt

3,7 dl langyos víz

1/2 tk. szárított élesztő (NEM kell több)

1 1/2 tk. só

A liszteket egy nagyobb keverőtálba borítom, hozzáadom az élesztőt, a sót, elkeverem, majd a vízzel összedolgozom. Letakarva 12 órát hagyom szobahőmérsékleten kelni.

Alaposan lisztezett deszkára borítom a tésztát, laza, nagy mozdulatokkal néhányszor áthajtogatom, majd egy sütőpapírral bélelt jénai tálba, római tálba vagy vaslábasba teszem, a tálat lefedem, majd a 250 fokra előmelegített sütőbe tolom. Fedve 35 percig sütöm, utána még 20 percig fedél nélkül sütöm tovább.

Rácsra téve hagyom kihűlni.

dnk

Variációk dagasztás nélküli kenyérre:

A liszteken nyugodtan variálhatunk, használhatunk kenyérlisztet, kísérletezhetünk teljes kiőrlésű lisztekkel, ízesíthetjük a tésztát gesztenyeliszttel.

A kenyér természetesen ízesíthető: kevés szárított fűszerrel gazdagítható, mehet bele oregánó, kakukkfű, rozmaring, csombor, fűszerkeverékkel is operálhatunk, azaz provence-i fűszerkeverék, olaszos hangulatú fűszerkeverék, de akár curryvel is színezhetjük, ízesíthetjük is.

Aszalt paradicsom, apróra vágott olajbogyó, aszalt mazsola, dinsztelt vöröshagyma, pirított magok (dió, len, mogyoró, szezámmag) csak néhány tipp, hogy mit tehetünk a tésztánkba. A lista kedvünk szerint folytatható, egyre ügyeljünk: ne pakoljuk túl a kenyeret mindenféle plusz dologgal.

Kenyér helyett zsemléket is formálhatunk a tésztából, ezeket ugyanúgy egy tálban tudjuk sütni, persze rövidebb sütési idővel számolva. A bucikat sütés előtt olívaolajjal vékonyan kenjük le, így nem fognak összetapadni.

dnk2

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.