Currys, gyömbéres karfiolkrémleves
Örök harc van köztünk: a férjem nyersen rajong a karfiolért, én az enyhén főtt/párolt verziót részesítem előnyben. No, meg a lengyeles morzsásat, de azt jobb, ha nem is említem a jelenlétében…
Az egyetlen hely, ahol metszi egymást a kettőnk karfiolhalmaza: a leves.
Összeköltözésünk után egy darabig anya ízvilágát kergetve (nehéz utólérni, profin főz!) gyártottam a paprikás levű, tejfölös karfiolleveseimet, aztán egy komor őszi napon, valami furcsa indíttatásra, a szaggatandó galuska tésztájába belekevertem 2 teáskanál curryport. A tészta kifőtt, a curry beleszivárgott a levesbe és ez valami csodás eredménnyel járt.
Persze, azóta a nemzetközi gasztrokalandozásaim alkalmával kiderült, hogy a Világ régóta jegyzi a currys karfiollevest.
Currys, gyömbéres karfiolkrémleves
1 nagy fej karfiol
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tk garam massala
só
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 doboz joghurt
A hagymát apróra vágom, a fokhagyma gerezdeket negyedelem, majd olajon megdinsztelem. Mikor üvegesedik, ráteszem a fűszert és kicsit átpirítom. Felöntöm vízzel, beleteszem a karfiolrózsákat és óvatosan (nem ronggyá) főzöm. Amikor még roppanós, de nem nyers, a fél levest kiszedem és botmixerrel krémmé egyengetem egy pohár joghurttal egyetemben. Összeöntöm, sózom, rottyantok rajta és apró vajasgaluskát szaggatok bele.