You are here: Home > Tészta, de fő > Végy egy kiló gnocchit!

Végy egy kiló gnocchit!

A gnocchi nagyjából nyolc éve lett nagy barátom, amikor az egyik kedves bloggertársam, Piszke kitette a világmegváltó csirkés gnocchi receptjét, amelyet azóta sokszor, sok formában elkészítettem. A recept végtelenül egyszerű, rettentően jól variálható, és tényleg két napos megoldást nyújt, ha 1 kg gnocchit veszünk alapul.

Persze a blogok jelentős része kardoskodik a házi söndörgetésű burgonyás tészta mellett (teljes joggal), de ha a főzés épp nem a meditatív, önként választott tevékenységünk része, hanem gyorsan szeretnénk mindenki számára elfogadható, finom, laktató ebédet csinálni, akkor nyugodt szívvel vegyünk bolti gombócot, amelyek egy része hűtést sem igényel, azaz a kamrában is felhalmozható belőle annyi, amennyire érzésünk szerint szükségünk lesz.

A gnocchis egytálakhoz a tésztát egy zsírral, vagy olajjal vékonyan kikent nagyobb tepsibe öntjük (akkorát tepsit válasszunk, amelyet egy rétegben elborít a tészta), és erre jöhetnek a kiegészítők. Nálunk gyakorta kerül 70 dkg kockázott csirkemellfilé a tésztára, de főtt sonkát, karikára szelt kolbászt, maradék ragut is nyugodtan halmozhatunk rá. Húsmentes változatba sok-sok friss koktélparadicsom mehet bele (ez a húsosaknak se árt), párolt zöldségek (fél kg párolt fagyasztott zöldségkeverék ideális), illetve főtt sütőtök, brokkoli, karfiol, cukkini, ami van, és amire időnk van.

A fűszerezéshez jól jöhet – a són és a borson kívül – némi zöldfűszeres keverék, vagy kakukkfű, rozmaring, oregánó, esetleg borsikafű, majd az egészet összefogó szósz ideje érkezik el. Erre ideális az üveges, olasz, paradicsomos alapú szószok bármelyike (minimum 2 üveg), vagy két nagy pohár tejföl (700-900 g). A tejfölt én külön szoktam ízesíteni, ebbe keverem bele a fűszereket, vagy nyomok bele 1-2 gerezd fokhagymát, ahogy épp kedvem tartja.

A húsos-zöldséges gnocchi tetejére halmozom a tejfölt vagy a szószt, egyenletesen elkenem, és végezetül megszórom reszelt sajttal. Itt sincs szentírás, bármilyen jól olvadó sajt megteszi, lehet trappista, mozzarella, cheddar vagy ezek keveréke. A sajt nem csak azért jó, mert ízben, állagban hozzáad az ételhez, hanem azért is, mert ha 170-180 fokra előmelegített sütőbe betoljuk az ebédet, az nagyjából pont akkor lesz készen, amikorra a sajt szépen megszínesedik a tetején.

Alaprecept: http://mirelle.hu/?p=2502

gnocchi

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.