You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér > Csomózott fánk

Csomózott fánk

Bár még alig múlt a karácsony, én nagyon tudok örülni a most beköszöntő farsangnak, amely a kései húsvét miatt jó sokáig velünk marad, így születhetnek a finomabbnál finomabb fánkok. Most egy új fánkkal várom haza a Nőket.

Csomózott fánk 

35 dkg finomliszt

1 db tojás

5 dkg vaj

1,2 dl tej

2 dkg friss élesztő

4 dkg cukor

1 csipetnyi só

A lisztet beleszitálom a robotgép üstjébe, a sóval, cukorral elkeverem, majd belemorzsolom a friss élesztőt. A tejbe beleteszem a vajat, majd forralóban langyosra melegítem, és miután lehúztam a tűzről, elkeverem benne a felütött tojást is. Elindítom a keverőgépet, és a tojásos langyos tejet fokozatosan a liszthez adom, majd 4-5 percig hagyom, hogy kidagassza a tésztát.

A kész tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen hagyom a duplájára kelni. Klassz, rugalmas tésztát kapok, így a gyúrólapot nem is kell lisztezni, amikor finoman átgyúrom a tésztát, majd cipót formázok belőle és azt 16 egyforma darabra vágom.

A darabokat hosszú kígyóvá alakítom, majd félbe hajtva összesodrom, és a tekercs végét átdugom a középen lévő lukon: így kapok egy formás kis csomót.

Kókuszolajat hevítek egy magasabb falú serpenyőben, majd a fánkokat – 15 perc pihentetés után – négyesével kisütöm. Papírtörlőn leitatom, lekvárral, fahéjas cukorral megszórva kínálom.

csomózott fánk1_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.