You are here: Home > Könyvről > Móra-estek a Brittaniában

Móra-estek a Brittaniában

Csodálatos kort élünk újra a Nőkkel. Ebben a nagy ellenállós, önmagukat keresős időszakban, amit mindenki szinte félve és a háta mögé pökve ejt ki, ebben a megátalkodott kamaszkorban azért van valami csodás. Az, ahogy a gyerekből ifjú felnőtt lesz, ahogy az értelme tovább nyílik, ahogy újra – de kicsit másképp – partnerünk lesz, ahol már nem mi ülünk le a kisvonatokkal, pónikkal játszani, hanem ő csatlakozik a mi passzióinkhoz.

Ezek az élmények számomra mindig varázslatosak. A világjárásainkból már ismert, jóleső érzés önt el ilyenkor, hogy valami olyat adhatok nekik, amit senki soha el nem vehet.

Most csütörtökön is ezzel a boldog mosollyal az arcomon ültem a Béke szállóban, ahol egy rendkívül izgalmas, múltidéző, de a jelent is gondosan górcső alá vevő esten vettünk részt Annával. A kanonizált iskolai irodalomoktatás sajnos unalmas magolandóvá silányította a magyar irodalmat, alakjait egydimenziós, oldalszámtól-oldalszámig tartó kötelezővé változtatta. Már én is így tanultam, és ma sincs másképp. Talán annyi változott, hogy ma már merünk emberként emlékezni ezekre az alkotókra, gyarló, esendő, valós lényüket kiszabadítva a mindent elfedő, hamis pátosz alól. De ez még mindig nem az oktatás keretei között zajlik.

Hanem irodalmi szalonokban, amelyek szükségességét, népszerűségét jól mutatta a mostani, nyitó rendezvény is, amely visszakalauzolta vendégeit a hírneves Britannia szállóba, ahol Móra Ferenc élte – részben – titkos szerelmi életét, amely nem csupán életrajzi adat, hanem egy szépséges, irodalmi szempontból is jelentős, meghatározó, lezáró korszaka volt az életének.

Móra4

Az egydimenziós kötelezőből négy csodálatos, szórakoztató és elképesztően felkészült ember teremtett valót. Saly Noémi időutazása vitt minket vissza az időben és térben, majd a Móra Ferenc Múzeum két muzeológusa, a hátramaradt levelezés kezelői, Kovács-Krassói Anikó és Medgyesi Konstantin – Móra Ferenc dédunokájával – Vészits Andreával gondosan, széles, nagy, de nem elnagyol ecsetvonásokkal festették fel ezt a Balatonon kezdődő és Móra haláláig tartó szerelmi viszonyt. A kapcsolatuk gazdagságát, irodalmi jelentőségét jól mutatja, hogy az est egy négy részből álló, egymáshoz illeszkedő, de önmagában is külön egységet képviselő előadássorozat első része volt csupán.

móra1

A tartalmas esténkhez nem csak ez a fájóan szép szerelmi történet és annak irodalmi kivetülései járultak hozzá, hanem a Zsolnay kávéházból már oly jól ismert desszertek, amelyeket Bechmann György készített az irodalomrajongó közönség számára.

Móra5

Annával Móra kutyanyelvnek nevezett, hosszú papírslefnikre írt leveleit bogarásszuk

Bár a történet felütésén, az első szeánszon már túl vagyunk, javaslom, hogy aki teheti, az csatlakozzon hozzánk, jöjjön el a további három előadásra, ismerje meg Móra Ferenc titkos énjét, merüljön el a magyar irodalom egy szépséges szerelmi történetében.

móra3

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.