You are here: Home > Termékekről > Házfalakra kúszó művészet, teás alkotások a zsidó negyedben

Házfalakra kúszó művészet, teás alkotások a zsidó negyedben

A langymeleg tavaszi estében Zsófival a belvárosban barangoltunk. Egy kicsit problémás parkolást követően, a turisták közt elvegyülve jártuk a város leglátogatottabb zugait, félpucér, nyarat sejtető öltözetbe bújt angolok, svédek, németek és a környéket konok elszántsággal lakó ortodox zsidók között. A sokszínűség lenyűgöző volt, bár zajosabb a kelleténél, Zsófi meg is jegyezte, hogy furcsa városrész ez.

Pedig ez a negyed sok mindent elmond rólunk, s ha nem csak a bárokat követve szegezzük tekintetünket a csempe macskakövekre, akkor minden málló bérház és égbe kiáltó tűzfal mesél az egyszer volt és a jelen budapesti valóságáról.

Most pedig épp egy ilyen eseményre igyekeztünk, a Kazinczy utcába kanyarodva, a nem ritkuló tömegben sodródva a Mika mulató felé, ahol már várt ránk a Fuzetea csapata és Oltai Kata művészettörténész, a Fuzeum kurátora.

Aba-Novák Vilmos: Laura

Aba-Novák Vilmos: Laura

Az esemény három belvárosi tűzfal köré szerveződött, amely a Fuzetea új ízeinek bevezetéséhez kacsolódó kampány részeként kelt életre. A kampány alapötlete nagyon izgalmas: a belváros emblematikus negyedében, a tűzfalakon, a magyar festészet 20. századi nagyjainak keze alól kikerült alkotásokon keresztül üzenni: üzenni, hogy itt vannak az új ízek, hogy a belvárosunk él és lélegzik, s hogy a művészet – amit hajlamosak vagyunk, mint Schrödinger macskáját dobozba, azaz múzeumba zárni, hátha elpusztul – él, lélegzik, alakul, változik, érdemes a figyelmünkre.

Készül Aba-Novák Piros kalapos nő képének tűzfalméretű változatat

Készül Aba-Novák Piros kalapos nő képének tűzfalméretű változata

A nyári hónapokra a Kazinczy utca egyik és az Akácfa utca két tűzfalára is olyan alkotások kerültek, amelyek megérdemlik a figyelmet, szépségük, modernségük elgondolkodtató. A Színes Város által a falakra felvitt, fuzeteásított képeket öröm nézni, a teára utaló elemekkel tarkított Ferenczy és Aba-Novák alkotások talán elindítanak egyfajta érdeklődést, a magyar festészet nagy alakjai, és mesterművei iránt. Ebben azért merek hinni, mert láttam Zsófit, láttam, ahogy hallgatta Oltai Kata rövid, tömör, de messze nem száraz előadását, amellyel kigurította a vörös szőnyeget a házfalakra kúszó művészet előtt.

A kész alkotás jól illik a városképbe

A kész alkotás jól illik a városképbe

Ha engem kérdeztek: még több ilyet, színes házfalakkal hozzuk ki a művészetet bentről, adjunk teret az alkotásoknak, merjük őket kicsit újragondolni, felhasználni, alakítani, úgy, ahogy a Fuzetea és a Színes Város tették (a rettentően bölcs örökösök engedélyével).

S hogy melyek az új Fuzetea-k? A Zöld jeges tea a gránátalma és acai ízével és az Oolong jeges tea a szőlő és licsi ízével.

Ferenczy Októbere is - teásítva - falra kerül

Ferenczy Októbere is – teásítva – falra kerül

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.