You are here: Home > Folyékony, de nem kenyér, Termékekről > Kalumba, a dzsungel ihlette gin

Kalumba, a dzsungel ihlette gin

Tegnap az utazási minimagazinnal fűszerezett sajtótájékoztató elejétől finoman duruzsolt az agyam mélyén a bemutatott ital neve. Kalumba, kalumba – zakatolta az agyam, kapaszkodót keresve egy ismeretlen ismerősnek. Dzsungel villant fel, majmok és pillanatokig azt is hittem, hogy sikerült elkapnom a szabad asszociációm végét, de reggelig folyamatosan kicsúszott a kezemből.

Hajnalban viszont megleltem a választ. Costa Ricán jártunk – az Arenál vulkán mellett – egy Kalambu nevű helyen, amelyhez erősen kötődik bennem a dzsungel és az ott elfogyasztott koktélok kitörölhetetlen emléke. Azaz egészen pontos visszhangra talált bennem a Zwack ház legújabb alkotása, a modern igényeket kielégítő, tradicionális és professzionális szakmai múltat felhasználó párlat, a Kalumba.

Kalumba_Madagascar_Spiced_Gin

A gin az utóbbi években új erőre kapott, bár ez az ital soha nem ment ki a divatból, most mégis újabb és újabb területeket hódít vissza magának a bárok italkínálatában és a koktél alapanyagok között. A változás jól érzékelhető, a hagyományos fogyasztói réteg mellett, az új évezred tudatos vásárlói is színre léptek, más elvárásokkal és igényekkel fordulva a gyártókhoz. Akik számára a gin nagyon jó pálya – ahogy Gulyás Csaba italszakértő, bartender fogalmaz – a whiskey érési ideje alatt a gin az, amivel a parlagon heverő eszközök kihasználtsága könnyedén megteremthető, a jelenlegi gin-bumm egyértelműen előre jelzi a whiskey piac közeljövőben várható fejlődését is.

A Kalumba gint azonban nem a whiskey készítés melléktermékeként kell elképzelni, ez az ital a Zwack ház gondos és tudatos tervezésének eredménye. Négy év munkájával jutottak el a most polcra kerülő párlatig, ennyi időt vett igénybe az a kísérletezés, hogy megtalálják azt a gint, amely hibátlan alapja lehet a koktéloknak, és a klasszikus ginekkel ellentétben, önálló rövid italként szintén megállja a helyét. Ezt a párlat fűszerezésével kívánták elérni, amihez Madagaszkárról származó, vadon termő fűszernövényeket használnak. A karakteres ízvilágért felel a névadó kalumba gyökér, a citromfű, a citrusos hangvételű kubebabors, a szegfűszeg, a fahéjlevél, a rózsabors, a kurkuma, a csillagánizs, a lime-héj, a szerecsendióvirág, a kardamommag, a szerecsendió, a gyömbér, a vanília, a koriander, a curacaohéj és a borókabogyó is.

kalumba

Az ital teljességéhez – a fűszereken túl – hozzájárul a tölgyfahordóban történő érlelés, valamint az is, hogy a hordós érlelés során aszalt fügével feltöltött „kosarakat” lógatnak a hordókban, ami tovább mélyíti az ital gyümölcsös jegyeit.

 

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.