You are here: Home > Fesztivál, Folyékony, de nem kenyér, Utazás > Egri borok, egri borászok, egri Vino kóstoló ünnep

Egri borok, egri borászok, egri Vino kóstoló ünnep

Gál Lajos egri borász levett a lábamról. Na, nem szó szerint, de a múlt heti, újságírók számára tartott kóstolón megismerkedtem az Egri Csillaggal, és azt hiszem mostantól nekem Eger kicsit inkább a fehérborairól fog szólni.

A kóstolón szépen haladtunk a fehérboroktól a mostanság egyre felkapottabb narancsboron keresztül, egészen az összetettebb vörösborokig, és ahogy mélyült a sor, úgy kerekedett ki a családtörténet is, amelyet szépen árnyalt a kóstolót tartó Lajos és fia, Péter közvetlen, szerethető, egymást tisztelő, de az apa-fia leosztás mellett inkább mély barátságot sejtető kommunikációja. Ez a biztos családi háttér, az a háló, ami felszínen tudta tartani Lajos borász álmait, amely lehetőséget adott arra, hogy rendkívül izgalmas borokat készítsen, hogy ne nagyipari gyártásra berendezkedve keresse meg a biztosat, hanem folyamatosan kísérletezzen, kételkedjék, új utakra merészkedjen és a megszokottól eltérő, az ízlésének és az érdeklődésének megfelelő borokat alkosson, saját maga és mások örömére.

Jegyzetem, borom

Jegyzetem, borom

A kóstolón egyértelműen kiderült, hogy a Gál Lajos pincészetének borai izgalmas, komplex, de nem túlmisztifikált tételek, azaz élvezetes italok a laikusok számára is. Az Egerszóláti Olaszrizling, a szo-lá-ti és a Kamra-völgyi Egri Csillag Grand Superior megmutatták az egri borvidék fehérboraiban rejlő lehetőségeket. A narancsbor izgalmas kísérlete után pedig áteveztünk a Péter Borával induló vörös sorra, amelyben nem csak a – ma már nem csak névadóként, hanem borászként is Gál Péterhez köthető, stílusgyakorlatnak titulált, de ennél persze sokkal komplexebb , gyümölcsös – cuvée kapott helyet, hanem a Gál Pincészet egyik zászlós hajója az Egri Bikavér, a napokban forgalomba kerülő 2016-os Egri Bikavér és a Pajados sülő Grand Superior Egri Bikavéréből egy kis hordóminta, amely az érési folyamata közben mutatta meg a bort.

Egyszóval, ha jó borra vágytok, akkor irány Eger, menjetek kóstolni, nézzetek szét a környéken, vagy legyetek célirányosak és látogassatok el az augusztus végi Vino kóstoló ünnepre. Augusztus 24-én és 25-én az egri Érseki Palota ad otthont a helyi borászatokat, borászokat, boraikat bemutató eseménynek.

VINO_kreativ_kek

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.