You are here: Home > Reggel, este, Termékekről, Vegasztro > Egy falatnyi Franciaország

Egy falatnyi Franciaország

A modern, rohanó életünk lapra szerelt megoldásai nem feltétlen kell, hogy rosszat jelentsenek. Nekem nagyjából ez csapódott le a héten, miközben a Pavillon de Paris árnyas kertjében – cseppet sem rohanva – hallgattam a tangóharmónián szóló chansonokat és végigkóstoltam a Pannontej kínálatában most megjelenő francia sajtokat.

A Bordeaux mellett készített Ile de France termékek egy része ugyanis mostantól Magyarországon is elérhető. A francia életérzést hozó, visszazárható csomagolásban található, lézervágott (bezony) sajtokban van kurázsi, teljes mértékben megkülönböztethetők egymástól, eltérő karakterük szerint sokféle módon felhasználhatók, nem csak szendvicsekbe.

sajt1

Az Ile de France márka vállaltan nagyköveti szerepet tölt be, nem véletlen a márkához választott logó és a logó mögött rejtező történet sem, hiszen a harmincas években egy óceánjáró luxushajó, az Ile de France fedélzetén lévő jégszekrényekben jutottak át az első camemberek és briek Le Havre kikötőjéből az Újvilágba.

A hajóról tudni kell, hogy 1926-ban bocsátották vízre és korának egyik leggyorsabb hajója volt. A francia-amerikai utat hat nap alatt tette meg. Nem csak békében szolgált, a háború kitörése előtt az európai menekültek jutottak el vele Amerikába, a háború alatt csapatszállító hajó volt, majd a kiérdemesült hajót – a bontóba kerülés előtt – még Az utolsó utazás című filmben szerepeltették, majd 1959-ben fejezte be pályafutását. Az art deco stílusú hajó azonban – mint a francia luxus megtestesítője – tovább élt és él, így lett a sajtmárka jelképe is.

Az Ile de France fedélzetén érkező sajtokat hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, a szeletre vágott kiszerelés valóban megkönnyíti a dolgunkat, a sajt mehet a sima szendvicsre, a melegszendvicsre, betakarhatjuk vele a Croque monsieurt, de tehetjük az épp sütőbe tolandó quiche tetejére is.

Ha pedig csak magában szeretnénk enni, akkor vágjuk a szeleteket hosszú csíkokra és tekerjük fel, így is remek, de tapasztalatom szerint az élmény tovább fokozható egy kevés pirított mandulával, aszalt sárgabarackkal, friss dióval vagy egy pohár borral, esetleg a felsoroltak tetszőleges arányú keverékével.

sajt3

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.