You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Termékekről > Nyári, hideg kávék

Nyári, hideg kávék

Múlt héten megismerkedtem a Starbucks nyári kínálatával. Intenzív találka volt, két barista és sok-sok kávé közreműködésével. Alapvetően megúszhattam volna egy szelíd kóstolással is, de mivel minden ízlett, így egy bő óra alatt három kávén jutottam túl, ami a nap további részében aktív munkára és komoly kávémegvonásra ösztönzött.

A Starbucks nálunk nagyon bejön. Nem a májersége okán, hanem tényleg jó alternatívát kínál a városi kávézók piacán, van egy erős és nagyon jól kommunikált brandje és ez az a hely, ahol a Nők is kedvükre találnak – kávémentes – csodákat.

A téli kínálatból is akadtak kedvenceim, a szezonális újdonságokat mindig teszteltük a barátnőimmel, sőt a 82 éves Muczi is szívesen kortyolta velem ezeket a kávékat, ha épp összefutottunk a városban. Most, hogy három hete itthon is áttértem – a reggeli latte után – a könnyű, hideg tejjel óvatosan felhúzott lungo vagy americano kávéra, így örömmel vettem, hogy már a nyári kínálatra álltak át az üzletek és ezek között számtalan izgalmas tétel lakozik.

Számomra is meglepő módon, nem csak én váltok kávét a hideg múltával, hanem a magyar lakosság egy jelentős része is leteszi a forró tejhabot, sőt lemond a meleg kávéról: a Starbucks nyári kávés italforgalmának nyolcvan százalékát a hideg italok teszik ki.

Ilyen például a kenyai kávéból készített jeges, csepegtetett kávé, ahol a dupla mennyiségű kávét jégre eresztik rá egy chemex nevű lombikba, amelyben papírfilteren keresztül szivárog át a kávé. A négy perces művelet végeredménye egy jóleső, a kávé fajtájából adódóan citrusos ital. A legjobb pedig az, hogy ha beleszerettünk ebbe a típusú italba, akkor otthon is nyugodtan elkészíthetjük, a speciális lombik, azaz a chemex most már beszerezhető a kávézókban is.

A Starbuck baristái bemutatják a hideg italokat

A Starbuck baristái bemutatják a hideg italokat

A másik hideg ital, amit kár kihagyni a forró nyári napokon a cold brew, ahol a négy perc helyett húsz óra kell a kávénak, mire eléri a tökéletességet, de itt az extrakció – a hideg környezet és a nyomás hiánya miatt – sokkal lassabban megy végbe, kell idő, mire a kávé a hideg vízben is kioldódik. Viszont a 20 órának és a nem megszokott környezetnek is megvan a maga előnye, egészen más ízvilágú kávét kapunk végeredményül.

Amíg a chemex-ben készített kávéhoz a ház baristái a kenyai kávét javasolják, addig a cold brewt egy speciális blendből, azaz keverékből készítik, amely latin-amerikai és afrikai kávék házasítása. Az arányok a két kávé között időről-időre változhatnak, a lényeg, hogy egységes és harmonikus ízprofilú, kakaós felhanggal bíró legyen az őrlemény, amiből a cold brew készül.

A cold brew latte formájában is kérhető, azaz finoman, tejjel gazdagítva, illetve a hideg tejes kávés italok kedvelői számára elérhető a Cappucino Freddo is, amely egy dupla presszó alapon induló nagyon kellemes tejes kávé. Persze maradnak a tél nagy slágerei, a tea latték is, naná, hogy hidegen és a Nők is boldogak lehetnek, hogy frappucinoként is kérhetik bármelyiket.

Én és a Cappucino Credom :D

Én és a Cappucino Freddom :D

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.