You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > Varsó gasztroszemmel

Varsó gasztroszemmel

Az egy hetes varsói tartózkodásomat kifejezetten a gasztronómia inspirálta, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének küldöttségével tanulmányozhattam a lengyel konyhát, pontosabban afféle fogadatlan Vergiliusként kalauzoltam végig a csapatot az általam imádott lengyel ízeken, miközben magam is rácsodálkoztam annak változatlan voltára.

A lengyelek ugyanis nem engednek a hagyományaikból. Nálunk nem érezni azt, amit felénk, hogy az utóbbi 15 évben futva menekülünk mindentől, ami köthető a magyar gasztronómiához, majd nagy felfedezésként rájövünk – “a nagy öregeknek hála” – hogy mind a turisták, mind a magyarok pont ezeket az ízeket keresik, s hirtelen előkerülnek a rántott húsok, a kis piros lábosok és már nem is olyan ciki a kockás terítő.

A lengyelek ezt nemes egyszerűséggel kihagyták, alakítgatják, reformálják a maguk konyháját, de értő gonddal nyúljak az alapanyagokhoz, nem mímelnek mást, mint, ami a sajátjuk, óvják az értékeiket és szeretik azt, amijük van.

S ezt jó látni. A belvárosban nem csapdákkal, hanem hagyományos lengyel fogásokat kínáló, lengyelekkel és külföldiekkel zsúfolásig teli éttermekkel, cukrászdákkal és talponállókkal találkozni, ahol nem drágán adnak vackokat, hanem igen tisztességes adagokat kínálnak, barátságos áron és a minőséggel sincs gond sehol.

A lengyeleknél egy ponton érezni még némi lemaradást és ez a kávé, a nemzetközi kávéláncok mellett kevés kisebb, jó minőségű kávézóval bírnak, bár ahhoz képest, hogy 10 éve még a zaccos változatot kínálták mindenütt, nagy az előrelépés.

varso4

Ha Varsóban járunk, akkor feltétlen érdemes felkeresni a Zapiecek lánc bármelyik egységét, elveszni a rengeteg pirog között, kipróbálni a hagyományos desszerteket a város legrégebbi cukrászdájában, az A. Blikle-ben, majd a cukrászdával szemközti oldalon lévő talponállóban venni 1-2-3 vékony cukormáz réteggel bevont, rózsalekváros fánkot a Stara Pączkarnia kiadóablakánál.

varso6

Ha szeretnénk megérteni a Chopin-féle Varsót, akkor irány a Hotel Bristol varázslatos kávézója vagy étterme. A kávézóba betűz a kora délutáni napfény, a letisztult, de barátságos belső térben jól képzett személyzet és első osztályú sütemény vár ránk. Valódi élmény a hely. Mindenestül.

varso3

Ha pedig szeretnénk látni, hogy a modern szelek mit tudnak kihozni a lengyel gasztronómiából, akkor feltétlen el kell tölteni egy estét a Brasserie Warszawska termeiben, ahol puha fények ölelnek körül, a vendéglátás magas, de nem idegesítően karót nyelt nívón zajlik, s ahol a lengyel alapanyagok játsszák a főszerepet a rövid, de tartalmas étlapon. A szezonális tételek mellett örök klasszikusokba is botlani, ilyen a rozskovásszal készített savanyú leves, amelyet bármelyik górál paraszt asztalán megtalálni a Tátrában és itt, a diplomata negyed szívében sem tagadja meg a konyha a gyökereit, az egyszerűségében hibátlan étel nem nyakatekerten, csak lágyan átdolgozva kerül elénk, megőrizve minden erényét.

varso1

A desszertek azonban új utakra visznek minket. Amíg az egy hetes út során csak közepesen jó franciás desszerteket sodort elénk az élet a város cukrászdáit járva, itt, ebben a bisztróban megvalósulni látszik az, amiről a modern desszertkészítés szól: az egyediség, az alapanyagok tisztelete, a letisztultság, az édes helyett az ízek közti harmóniával való teremtés. Az étterem desszertválasztéka szűk, nem követi a hagyományokat, itt nincs szarlotka, sernik vagy WZka, ellenben olyan élményt kínál a séf Mateusz Wichrowski, amely jogossá teszi az immár negyedjére megszerzett Bib Gourmand minősítést.

Egyszóval Varsót érdemes végigenni. Nem kell félni a belvárosi helyektől sem, nyugodt szívvel válogathatunk a jobbnál-jobb éttermek között, csak a kávéval, na, azzal legyünk óvatosak.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.