Füstös tésztasaláta – Napfényes ebéd, laktózmentes kiadásban
A tésztasaláták újra reneszánszukat élik. A nyolcvanas évek házibulijainak kulimászos, jénaiba tálalt salátáit végre elfelejthetjük, az új kor tésztasalátái fittek, frissek, egészségesek, laktatóak, de nem nehezítenek el feleslegesen, jól variálhatók, hamar készen vannak és laktózmentesen is könnyen elkészíthetők.
A tésztasalátának nincsenek kőbe vésett szabályai, talán azt érdemes szem előtt tartani, hogy ebben az ételben – az elnevezés ellenére – a tészta a másodhegedűs, ő adja a biztos hátteret a változatos és izgalmas feltéteknek, amelyek között helyt kaphatnak a húsok, halak, zöldségek, de kerülhet bele tojás, gomba, sőt még egy kis gyümölcs is, alma vagy akár gránátalma képében.
A mostani salátám füstös ízvilágú lett az Aldi kínálatának köszönhetően, mivel a többféle ízben is kapható tofuból a füstölt változattal gazdagítottam és a sajtok közül is olyat választottam, ami nem csak laktózmentes, de füstölt is. A füstös ízvilághoz pedig tökéletesen passzolt a teljes kiőrlésű tészta, javaslom azzal készíteni, nagyon jól muzsikálnak együtt.
Laktózmentes füstös tésztasaláta
25 dkg NATUR AKTIV Bio teljes kiőrlésű tészta, fusilli
20 dkg MILFINA Traunsteini füstölt sajt, apróra kockázva
15 dkg füstölt LUNTER Tofu, apróra kockázva
30 dkg Frankfurti virsli
25 dkg fagyasztott BIO zöldborsó
20 dkg fagyasztott BIO vágott zöldhüvelyű bab
20 dkg koktélparadicsom
friss snidling
friss kakukkfű vagy rozmaring
Castello BIO olívaolaj
A friss fűszernövényeket megmosom, majd apróra vágom, egy edényben összekeverem az olívaolajjal. Hagyom állni, hogy az olaj át tudja venni a fűszerek ízét.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzöm, majd leszűröm. A sajtot és a tofut nagyjából azonos, apró kockákra vágom. A zöldborsót és a babot külön-külön előfőzöm, a babot enyhén sós vízben, a borsót enyhén sós, picit cukros vízben. A kész zöldségeket lecsöpögtetem, hagyom kihűlni. A virslit egy lábas vízbe teszem és a vízzel együtt lassan felmelegítem, nem főzöm. Amíg hűlnek a zöldségek, addig megmosom a paradicsomot és negyedekbe vágom.
A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát egy nagyobb salátástálba teszem, majd hozzáadom a sajtot, a tofut, a karikára szelt virslit, a friss és főtt zöldségeket, majd a fűszeres olajjal meglocsolom és óvatosan átkeverem, hogy ne törjem el a saláta alkotóelemeit.