You are here: Home > Édes élet > Edömér 34

Edömér 34

Edömér barátnőm idén is rámvert egy hónapot. Április elején betöltötte a 34. életévét, s ezt egy kiadós közös raclettezéssel és egy általam kreált mandulalikőrös tortával ünnepeltük meg.

A raclette számomra új műfajt jelentett. Eleddig még soha nem játszottam a megannyi kicsiny tálcával. Jópofa dolog, kifejezetten beszélgetős, a konyhaasztalnál hosszan adomázós vacsorához való. Nem kell hozzá sok minden. Egy spéci raclette-sütő, némi raclette-sajt (ami nem ég, nem folyik el, csak megolvad és a svájciaknál igen sokféle variánsa létezik), hagyma, gomba, bacon, savanyúság, héjában főtt krumpli és persze sok-sok türelem, amíg a tálkákban megpirul a  összehordott finomságokra terített sajt.

A raclette után pedig jöhetett a torta, ami a tavalyi likőrös utánérzése volt, némi mandulás felhanggal.

Mandulás torta

10 dkg vaj

25 dkg cukor

6 tojás

1 tk sütőpor

3 ek rum

1 ek vanília esszencia

10 dkg finomliszt

10 dkg darált mandula

A tojássárgákat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a darált mandulát, majd jöhetnek az alkoholok. az egészet alaposan átkeverem. Végezetül egy csipet sóval felverem a tojások fehérjét és egy habverővel beleforgatom a tésztába. A kész tésztát tortaformába öntöm és 180 fokon tűpróbáig sütöm.

Ha kész, rácson hűlni hagyom, majd félbe fűrészelem és a következő krémmel töltöm:

50 dkg mascarpone

mandulakrémlikőr (ízlés szerint, ebbe most sok került :) )

kevés porcukor

A krémet óvatosan beletöltöm a piskótába, majd a tortát étcsokoládéval bevonom.

10 dkg étcsokoládé

0,5 dl víz

5 dkg cukor

5 dkg vaj

A vízből és a cukrorból szirupot készítek, majd felolvasztom benne a csokoládét, végezetül – a tűzről lehúzva – hozzáadom a vajat. Alaposan elkeverem, majd rácsorgatom a torta tetejére.

A tortát legalább fél napot hagyom a hűtőben pihenni.

A Nőkkel közösen dekorált torta

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.