You are here: Home > Édes élet > Szedres trifle

Szedres trifle

Trifle, a nyári csodadesszert

A trifle csodálatos lehetőség arra, hogy a nyár bármely szakaszában könnyed, mutatós és gyors desszertet készítsünk a szezon gyümölcseiből. Az angolszász gyökerekkel bíró desszert sokban hasonlít az olasz tiramisura, itt is fontos szerephez jut a piskóta és a tejszínes krém, de a trifle a nyárban is biztonságosan fogyasztható, hiszen nyers tojássárgáját nem tartalmaz.

A trifle-t számtalan módon, sokféle alapanyagból elkészíthetjük. Igazi szabályai nincsenek, talán annyi, hogy lehetőleg üvegtálba készítsük, amiben szépen látszanak a rétegei. Készülhet családi adag, de személyre szabott pohárdesszertként is nagyon mutatós. A tészta része lehet babapiskóta, friss házi piskóta, tört gyömbéres keksz vagy épp amaretti. A krémhez jó alapot kínál a hűtésre szépen dermedő, könnyen ízesíthető mascarpone, amit kevés felvert tejszínhabbal egyszerűen lazíthatunk, de akár csak tejszínhabbal is rétegezhetjük a desszertünket. A friss gyümölcsöket tehetjük bele nyersen, kerülhet bele házi lekvár, illetve a gyümölcsök egy részét előfőzhetjük szirupban, amit fűszerekkel, s kevés alkohollal (likőrrel, rummal) is ízesíthetünk. A gyümölcsös trifle-höz jól passzolnak a különféle zöld fűszerek, amit akár a gyümölcsraguhoz is adhatunk. Ilyen például a bazsalikom, a citromfű vagy épp a menta. A klasszikus angol trifle-ben még egy-egy réteg zselét is találni, ezt is elkészíthetjük friss gyümölcsvelő és kevés zselatin vagy agar-agar felhasználásával.

IMG_6672_v

Szedres trifle

4 fő részére

Elkészítés nehézségi foka: 1, azaz könnyen elkészíthető

Elkészítés ideje: 30 perc, hűtés: 3-4 óra

Hozzávalók:

10 dkg babapiskóta

50 dkg friss szeder

30 dkg mascarpone

2 dl habtejszín

½ rúd vanília kikapart belseje

friss bazsalikom

2-3 dkg porcukor

10 dkg nádcukor

Egy forralóba pohárnyi vizet töltök, majd hozzáadom a nádcukrot. Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, amíg a folyadék kétharmada elpárolog, s cukorszirup keletkezik. Ehhez a cukorsziruphoz hozzáadok 25 dkg szedret, néhányszor még óvatosan átmozgatom a gyümölcsöt a szirupban, majd a forralót lehúzom a tűzről, a sziruphoz két ág bazsalikomot adok, s a forralót lefedem. Amíg a szirup hűl, addig a bazsalikom ízanyagai átjárják a szedret. Amikor kihűlt a szirup, akkor kiemelem belőle a zöld fűszert.

A tejszínhabot felverem. A mascaponét habverővel fellazítom, a vanília rúd kikapart belsejével fűszerezem, kevés porcukorral édesítem, majd óvatosan beleforgatom a felvert habot.

Üvegpohárba vagy üvegtálba friss szedret teszek, majd piskótával, a lágy, laza mascarponehabbal és a gyümölcssziruppal rétegzem. A tetejét friss gyümölccsel és egy kevés friss bazsalikommal dekorálom. Frissen is fogyasztható, de ha nem friss piskótával, hanem kekszmorzsával vagy babapiskótával készítettem, akkor nem árt, ha a hűtőben összeérnek az ízek és kicsit felpuhul a piskóta.

IMG_6662_v

(A recept eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén júniusban.)

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply