You are here: Home > Édes élet > Gluténmentes mandulatorta

Gluténmentes mandulatorta

Vaníliás mandulatorta

A gluténmentes étkezés sok változtatással jár, számos fogás esetében ki kell kísérletezni a megfelelő gluténmentes változatot. A sütemények esetében könnyű dolgunk van, a mandulának és a többi csonthéjasnak köszönhetően számtalan finomságot készíthetünk gluténmentesen, egyszerűen.

Elkészítés ideje: 1 óra

Mennyiség: 4 fő

Elkészítés nehézsége: 1

Hozzávalók:

Tészta alapanyagai:

2 L-es tojás fehérjéje

7 dkg barna nádcukor

12 dkg darált mandula

Tortakrém:

2 tojás sárgája

10 dkg vaj

1 dl tej vagy bármilyen növényi alapú tej

2 dkg étkezési keményítő (kukoricakeményítő)

1 rúd bourbon vanília

5-6 dkg szeletelt mandula

A darált mandulát kimérem. Egy kisebb, nagyjából 18 centiméter átmérőjű tortaformát vagy tortagyűrűt sütőpapírral kibélelek.

A tojásokat felütöm, a tojásfehérjéket egy nagyobb keverőtálba öntöm, a tojások sárgáját egy kisebb lábasba vagy forralóba teszem. Kimérem a barna nádcukrot, majd a tojások fehérjéhez adom és robotgéppel vagy kézi habverő segítségévek kemény habbá verem.

Az elkészült habhoz hozzáadom a darált mandulát, majd egy nagyobb spatula vagy habverő segítségével, könnyed, nagy mozdulatokkal – nehogy a habot nagyon összetörjem – a mandulát a habbal összekeverem. Ezután a tésztát a sütőpapírral kibélelt tortaformába kanalazom és abban finoman elsimítom. A tésztát 180-185 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 20-15 perc alatt készre sütöm.

Az elkészült tésztát a sütőformában hagyom, s megvárom, míg teljesen kihűl. Amíg hűl a tészta, addig elkészítem a töltelékül és mázul is szolgáló krémet. A vaníliarudat egy nagyobb deszkára fektetem, félbe vágom, s a kés élével óvatosan kikaparom belőle a magokat. A forralóba vagy kisebb lábasba tett tojássárgákhoz hozzáadom a kimért tejet, a szintén kiporciózott cukrot, az evőkanálnyi keményítőt. Végezetül az edénybe teszem a vaníliamagokat is, majd egy kézi habverővel összekeverem az alapanyagokat és az edényt közepes lángra teszem. Folyamatosan kavarom a tojássárgáját, ügyelek rá, hogy ne forrjon fel, figyelem, hogy mikor kezd el besűrűsödni a krém.

Amikor már érezhetően besűrűsödött, akkor az edényt a tűzről félrehúzom, a krémhez hozzáadom az apró kockákra vágott vajat, s a habverővel addig keverem, amíg a vaj el nem olvad, majd hagyom, hogy kihűljön a krém.

A mandulaszeleteket száraz serpenyőbe öntöm, közepes lángon – folyamatos mozgatás mellett – finoman lepirítom. A kihűlt tésztát késsel vagy tortafűrésszel félbe vágom, s megtöltöm a krém felével. Ezután visszahelyezem a torta tetejét és a maradék krémmel bevonom. A tortát a megpirított mandulaszeletekkel megszórom és fogyasztásig a hűtőbe teszem.

DSC_5073_v

(A recepet eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén februárban.)

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply