You are here: Home > Édes élet > Almás koszorú

Almás koszorú

Bizony szeretett konyhai barátom, a kenyérsütőgépem valamikor a nyár derekán megadta magát a Sorsnak s – három év kitartó és rendíthetetlen szolgálat után  – megtért a Gyártóhoz.

Mivel nyáron nem nagyon szoktam kelt tésztákat készíteni, így nem is igazán éreztem meg azonnal a hiányát. De ahogy hűvösbe fordultak a reggelek és az esték, úgy kezdett bennem felhorgadni a vágy egy jó kis meleg péksütemény után.

Szerencsére apa annak idején annyira lelkesen fogadta az én házipékké alakulásomat, hogy anyát is rábeszélte egy – az én gépemmel teljesen megegyező – kenyérsütő begyűjtésére, amit anyám a kezdeti kételkedő hozzáállását fenntartva nagyjából kétszer volt hajlandó használni. Így aztán mikor neszét vette, hogy a nálam lakó példány végelgyengülésben kimúlt, rögvest felajánlotta, hogy vihetem az övét, amilyen messzire csak akarom.

Ma aztán hosszan beszélgetve az öreg hőssel, helyet biztosítottunk az új játékosnak, aki rögtön a bizalmamba is férkőzött, olyan gyönyörű tésztát csináltunk együtt.

Almás koszorú

45 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

4,5 dkg barna cukor

10 dkg vaj

2 dl langyos tej

csipet só

3 közepes alma

fahéj

1 kis marék szárított vörös áfonya

A lisztet átszitálom, majd az üstbe öntöm, hozzáadom az elmorzsolt élesztőt, egy csipet sót, a darabokra vágott vajat, a cukrot, végül nyakon öntöm a langyos tejjel és a gépre bízom a többit.

A kész tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. Két-három almát kis lukú reszelőn lereszelek, majd egy szűrőben alaposan lecsöpögtetem és a tésztára kenem a pépet. Fahéjjal meghintem, majd durvára vágott áfonyával is megszórom és szorosan, de a tészta levegősségére vigyázva feltekerem.

Koszorú formában sütőpapíros tepsire fektetem és mélyen beirdalom, úgy hogy nagyjából 10 tisztes csiga legyen belőle. Eligazgatom a sütőpapíron, majd megkenem elhabart tojással és megszórom egy kevés barna cukorral.

175 fokon szép színesre sütöm.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.