Bringázz és egyél jókat, avagy aktív gasztronómia Baranyában
Nincs is jobb annál, mikor az ember összeköti a kellemest a még kellemesebbel. A nyári barangolásink, kirándulásaink is általában így születnek, olyan helyeket keresünk fel, ahol sokféle élménnyel gazdagodhatunk, aktívan pihenhetünk, miközben felfedezzük az adott tájegység konyháját, megkóstoljuk a régió jellegzetes fogásait.
A Nőket is így neveltük, pontosabban ezt látták tőlünk, ezt szokták meg. Ha Rómában jársz, viselkedj úgy, mint egy római tartja a mondás, és a lányok ehhez mérten mindenütt és mindig azt ették, amit az adott hely kínált. Szerencsére egyre többen fedezik fel turisztikai oldalról is az igényt, így lehetőségünk van jól kialakított útvonalakon keresztül végigkóstolni egy adott régiót.
Baranyában erre több példa is adott, a régió a Pannon Flavours horvát-magyar projekt keretében több útvonalat is kidolgozott. A Dél-Dunántúli Gasztroútvonal csokorból az én személyes kedvencem az Aktív Gasztronómia névre hallgató útvonal, amely Pécset és horvát testvérvárosát, Eszéket köti össze. A természetközeli, 88 kilométernyi szakaszon tisztes mennyiségű helyi specialitásokkal szolgáló vendéglő mellett visz el az utunk, szám szerint 14 különböző hely körül választhatunk, annak függvényében, hogy mikor éhezünk meg tekerés közben vagy melyik tűnik a legszimpatikusabbnak.
Az általunk tesztelt Fülemüle csárda, valamint a horvátok kedvelt étterme, a helyi jellegzetességeiről híres Kormoran is az út részét képezi, de csapatban tartozik még a sokak által ismert Palkonyha, a villányi Mandula vagy épp a Mennyei rétes, aminek már a neve is gyorsabb tekerésre készteti az embert.
Az útvonalon található még – a Tenkes-hegy déli lankáján fekvő völgyben – a Rozmaring Fűszerkert, ahol vegyszermentes gyógy- és fűszernövényeket vásárolhatunk, esetleg kiválaszthatjuk a számunkra ideális teakeverékeket is. A fűszerkert – tapasztalataim szerint – a gyerekek számára is nagy élmény, az illatokat, ízeket formákhoz, növényekhez tudják társítani, sokkal jobban megértenek egy-egy ízt, ha egy ilyen túrán részt vettek.
A Dél- Dunántúli Gasztroútvonal lehetővé teszi számunkra, hogy a rengeteg ökoturisztikai látnivaló mellett fel tudjuk fedezni Dél-Baranya – helyi alapanyagokból készülő – egyedi fogásait is.
Az útvonal összes étterme, vendéglátóhelye ITT található.
Élménybeszámolónk a Fülemüle csárdáról és a Kormoranról ITT olvasható.
A Kolar pincéről és Zsolnay Étteremről pedig ITT zengtem ódákat.
Pannon Flavours programról bővebben ITT lehet olvasni, tájékozódni