You are here: Home > Édes élet, Könyvről, Nem folyékony, de kenyér, Sör és korcsolya > River Cottage kézikönyvek: Kenyér

River Cottage kézikönyvek: Kenyér

Aki figyelemmel követi a blogot és annak Facebook oldalát, annak feltűnhetett, hogy megszaporodtak a kenyérreceptek az utóbbi időben. Ez nem a véletlen műve, hanem Daniel Stevens-é, aki a River Cottage égisze alatt olyan alapművet hozott létre, ami nem csak kezdőknek, de haladóknak is igen hasznos.

Eddig még nem találkoztam a kézikönyveikkel, de ha a többi is ilyen, akkor ezt a sorozatot be fogom szerezni a Nőknek. Egyszerűen hiánypótló.

Daniel könyvéből árad a kenyér iránti imádat. Bölcs intelmei mögött a rajongás húzódik, de nem is titkolja, a kenyér a szenvedélye.

river cottage kezikonyvek_kenyer

Nem cifrázza túl, inkább erős, jól megadott alapokra épít, nem várja el az olvasótól, hogy öregtésztával vagy kovásszal készített kenyér esetében merje csak kifújni a levegőt és megveregetni önnön vállát. Ezekről is említést tesz persze, de teret enged az élesztő kínálta egyszerűségnek, talán pont azért, hogy a kezdőknek, éppenhaladóknak is legyen bátorságuk belevágni ebbe a csodálatos művészetbe.

Az alapanyagokat, a dagasztás mikéntjét, a kelesztés, formázás módját apránként veszi sorra, mindegyik esetében elmesélve, hogy melyik mit ad hozzá a kenyérhez, hogyan és mitől működik. Receptjeire sem a szertelen sokszínűség jellemző, inkább olyan egyenletek ezek, amelyeken keresztül megszerezhetjük a gyakorlatot, hogy más tészták esetében is ügyesen tudjuk majd alkalmazni.

A gondosan leírás nem felesleges szócséplés, hanem segédlet, hogy a kenyér méltó legyen. Olyan, amilyennek szeretnénk, olyan, amilyennek az ízére, hangjára, illatára, állagára vágyunk. S miközben követjük a recepteket, s megfontoljuk az intelmeit, a tudása lassan a miénk lesz.

8 éve sütök rendszeresem kenyereket, péksüteményeket, nem is rosszakat. S még én is boldogan vesztem bele a könyvbe, hurcoltam magammal napokon keresztül, sütöttem belőle ezt-azt, mert megragadott az a szenvedély, ahogy a tésztáról ír. Rengeteg apró trükköt is tanultam, amivel tovább javíthatom a kenyereim állagát, sőt igazolást is nyert néhány olyan finomításom, amiket az évek alatt, a sokféle sütés során szerzett tapasztalatoknak köszönhetően találtam ki.

A River Cottage Kenyér kézikönyvet szinte mindenkinek csak ajánlani tudom. Kenyérsütők, s kenyérsütéssel próbálkozók, péksüteménygyártók és kezdő konyhatündérek egyaránt meg fogják benne találni mindazt, ami segítségükre lehet, hogy egyre  jobb és jobb kenyeret, kelt tésztákat készítsenek.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.