Konyakos, kávés kuglóf
Ma – amikor főleg írással kellett volna töltenem az időmet – egyszerűen tobzódtam a jó ötleteket adó, inspiráló receptekben. Ennek köszönhetően a karakterek nem szaporodtak, de a Nőknek nem csak uzsonnára, hanem vacsora utánra is valami finomság került az asztalra.
A napokban amúgy is a kuglóf körül jártak a gondolataim, készült is egy kelt tésztás változat, amit most egy sütőporos tésztából készült példány követett. Az alaprecept ír, annak átcsavarásával, az arányok leheltnyi változtatásával, a cukormennyiség radikális visszavételével született ez a kuglóf.
Konyakos, kávés kuglóf (fél adagnyi)
15 dkg finomliszt
1 mk sütőpor
2 tojás
10 dkg cukor
11 dkg vaj
1,5 dkg holland kakaópor
1 marék mazsola
0,5 dl fekete kávé
0,5 dl konyak
7 dkg 70%-os étcsokoládé
csipet só
csipetnyi őrölt szerecsendió
A mazsolát egy pohárba teszem, majd ráöntöm a kávét és a konyakot. A sütőt 195 fokra előmelegítem. Az étcsokoládét gőz felett megolvasztom. A vajat a cukorral habosra keverem. Majd hozzáadom a csokoládét és a tojásokat és tovább keverem. Ezután kimérem a lisztet, hozzáadom a csipetnyi sót és szerecsendiót, valamint a sütőport és a kakaóport, majd szép fokozatosan a vajas krémhez adom. Végezetül a mazsolát és a konyakos kávét is a krémbe forgatom. A sötét kencét kuglófformába kanalazom és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.