Fűszeres almakrémleves
A gyümölcsöket viszonylag ritkán keverjük össze a zöldségekkel, pedig kifejezetten érdemes. A különféle vegyes saláták és egyéb köretek mellett a levesek frontján is érdemes kísérletezni ezzel a keresztezéssel.
Fűszeres almakrémleves
4 alma
4 közepes krumpli
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 dl tejszín
4 dkg vaj
2 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt fahéj
só
frissen őrölt fekete bors
1 marék tökmag
A hagymát apró kockára vágom, a vajat egy lábasban megolvasztom, majd a hagymát megdinsztelem rajta. Amíg üvegesedik a hagyma, addig a krumplikat megpucolom, három almát meghámozok, magházát kiszedem, a répákat is meghámozom. A gyümölcsöt és a zöldségeket felkockázom, a hagymára dobom és annyi vízzel felöntöm, ami ellepi őket. Ezután közepes lángon főzöm, amíg minden hozzávaló meg nem puhul.
A lábast félrehúzom, a levest botmixerrel elkrémesítem, majd fűszerezem, leheletnyi sóval és borssal is hangolom, végezetül tejszínnel lágyítom. A tejszínnel gazdagított levest már nem forralom tovább.
A megmaradt almát felkarikázom és száraz serpenyőben mindkét oldalát óvatosan lepirítom. A tökmagokat is egy száraz serpenyőbe szórom és szintén kissé megpirítom, majd tálaláskor a levesbe illesztek egy szeletnyi almát és megszórom pár szem tökmaggal.
A posztban elkészített fogáshoz az ásványvizet a Fonte Libra családi ásványvíz biztosította.