You are here: Home > Édes élet > Almás-mandulás pudingtorta

Almás-mandulás pudingtorta

Szombaton megint nagyon magaménak éreztem a konyhát. A kora reggeli paicozásból származó lendülettel készült a sóágyon sült csirke, ami igazi mutáns darab volt, négy combbal áldotta meg a teremtő. Pontosabban, az eredeti kettő mellé kerítettünk még újabb kettőt, hogy senkinek ne kelljen a szárnyas legjobb részéről lemondania. A mellehúsát némi zsályás vajjal tettem még tökéletesebbé, majd olíva olajjal átdörgöltem a madarat, kapott egy kis mentából, borsból, rozmaringól álló finom fűszerezést és maldon sóval zártam a kört. Mellé az angolok kedvelt karácsonyi körete, a gesztenyés kelbimbó készült (egy-két héten belül meg fogjátok találni az Indexen), kis fokhagymás krumplipürével együtt.

Ezek után már semmi más dolgunk nem volt, mint elégedetten punnyadni a lakás különféle hencserein, illetve nekem ki kellett találnom egy – az ebédhez méltó, de nem túl bonyolult – desszertet. Ebben volt segítségemre Hugh, akinek az egyik könyvében rábukkantam erre az egyensúly tésztára, amiben semmi különleges nem volt, csupán a hosszú leírás adta béke, odafigyelés különböztette meg a többi negyed rész ilyen, negyedrész olyan süteményektől. Hugh leírásainál az ember mindig belelkesedik és elkezd befelé figyelni. Jamie tettre sarkall, Hugh a finom rezdülésekre hívja fel a figyelmet, így a süteménybe nem csak az alapanyagok kerülnek bele, hanem kicsit a lelkünk is.

File71_v

Almás-mandulás pudingtorta

15 dkg puha vaj

12 dkg cukor

2 tojás

7,5 dkg finomliszt

7,5 dkg mandula

1 mk sütőpor

Almához:

4 db közepes, nem túl savas alma

2 dkg vaj

2 dkg cukor

1 mk fahéj

Egy kis forralóban vizet melegítek, majd a lobogó vízbe dobom a mandulát. Rövid ideig főzöm, majd leöntöm, s a mandulát szabályosan kinyomom a héjából. Ezután ledarálom. A pitetálat előkészítem. A sütőt 170 fokra előmelegítem.

Egy nagyobb serpenyőben kis lángon megolvasztom a vajat, majd mikor már buborékokat vet, akkor beleszórom a cukrot. Amíg olvad a cukor, addig az almákat meghámozom, félbe vágom, magházukat kiszedem, majd a feleket negyedelem. A karamellizálódó cukorhoz adom az almákat, fűszerrel meghintem, majd közepes lángon 4-5 percig – gyakori mozgatás mellett – hagyom, hogy dinsztelődjenek.

A vajat és a cukort egy mély keverőtálba teszem és gépi habverővel könnyű krémmé verem. Ebbe a krémbe ütöm bele először az egyik tojást, amit alaposan eldolgozok, majd következik a másik. Ezután hozzáadom a mandulát, majd a lisztet és óvatosan átkeverem. A keveréket egy spatula segítségével a pitetálba simítom, majd az almadarabokat a tésztára ültetem, végezetül pedig meglocsolom a visszamaradt fahéjas sziruppal. A tálat a sütőbe tolom és nagyjából háromnegyed óra után készre sütöm.

A sütemény mellé kínálhatok vanília fagylaltot, sodót is. Mi magában pusztítottuk el, olyan sebességgel, hogy még meleg volt a pitetál, mikor a mosogatóba tettem.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.