Almás pite
Újabb Ág utcai klasszikus, a maga nemes egyszerűségében. Érzem én, hogy mostanában ez lesz az irány. Főleg mióta Zsófit is elkapta a főzési láz, újra a családi konyha receptúráit főzzük, esszük.
Almás pite
1 kg alma
10 dkg dió
50 dkg vaj
70 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
csipet só
8 ek víz
10 dkg cukor
2 tk őrölt fahéj
1 maréknyi mazsola
A vajat a liszttel, sóval elmorzsolom, sárgájával és a vízzel tésztává gyúrom, majd egy órára a hűtőbe teszem, a fahéjas cukrot bekeverem. A sütő tepsijét sütőpapírral kibélelem, majd belesimítom a tésztám kinyújtott felét.
Tipp: Mindig hideg vajjal dolgozzunk és ha lehet a kezünk is legyen minél hidegebb (nekem gyárilag az), ugyanis az a jó, ha a vaj a lehető legkevésbé olvad meg a morzsa készítése közben. Épp ezért tanácsos nagyon finom mozdulatokkal, az ujjvégekkel morzsává pörgetni a vajat és a lisztet. Biztos, hogy jó lesz az omlós tésztánk, ha a kész morzsából egy maroknyit a tenyerünkbe véve összenyomjuk és utána a tészta egyben marad. Az omlós tésztával hadilábon állóknak javaslom, hogy a receptekben megadott vizet ugyanannyi tejföllel helyettesítsék, ugyanis a tejföltől hihetetlenül rugalmas, jól kezelhető lesz a tészta.
A tésztát darált dióval finoman megszórom, majd a legyalult almaszeleteket ráhalmozom, s alaposan megszórom mazsolával és meghintem fahéjas cukorral. Ezután a tészta másik felét is nyújtom és befedem vele az almát. A tésztát elhabart tojással lekenem, húsvillával alaposan meglyuggatom, majd 200 fokos előmelegített sütőbe dugom. Nagyjából egy óra alatt szép aranybarnára sütöm.