Alma slafrokban, avagy alma pongyolában, nem beszélve a köntösbe bújt almáról
Talán sokan már nem is tudják, hogy mi is az a slafrok, ellenben az alma slafrokban kifejezésre megjelenik lelki szemeik előtt a fahéjas porcukortakaró alatt pihenő meleg, alma, fahéj és vaj illatát árasztó desszert. Az egyszerűségében nagyszerű fogáshoz minimális alapanyag szükségeltetik, időigénye is viszonylag kevés és a család legkisebb tagjait is nyugodtan be lehet vonni az elkészítésébe.
Alma pongyolában
3 tojás
3 nagy alma
50 dkg finomliszt
4,5 dl szénsavas ásványvíz
2 dkg cukor
csipetnyi só
5 dkg vaj
Az almákat megmosom, megtörlöm, ügyesen kivájom a magházukat, majd 2 mm vastag karikákra metszem őket. A tojásokat felütöm, habverővel felverem, hozzáadom a lisztet, a vizet, cukort és sót, majd csomómentesre keverem. A vajat egy kisebb edényben megolvasztom. A palacsintasütőt olvasztott vajjal vékonyan kikenem, majd a karikákat a tésztába mártom, és az átforrósított vajra teszem. A serpenyőt közepes lángra helyezem, majd, mikor már megsült a tészta egyik fele, széles, lapos fakanál segítségével megfordítom az almát. A kész desszertet fahéjjal porcukorral meghintve kínálom.