Mogyorós almatorta
Hirtelen felindulásból elkövetett sütemények általában messze felülmúlják a hosszas előkészítést igénylő társaikat. Ezt az íratlan szabályt a ma kreált almatorta is betartotta, ígéretesen indulna a legjobb kevert süteményeknek szánt versenyen. Holott igazából semmi extra nem volt benne, csupán a jó minőségű alma, s a mellé bátran társul hívott fűszerek, valamint a pirított mogyoró tette egyedivé.
Mogyorós almatorta
5 nagyobb alma
25 dkg finomliszt
5 tojás
10 dkg mogyoró
20 dkg cukor
1 dl tej
2 dl olaj
2 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
8 levél friss rozmaring
1 csomag sütőpor
A mogyorót száraz serpenyőben átpirítom, majd a héját kicsit lemorzsolom és ledarálom. Egy nagy tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a sütőport és az apróra vágott rozmaringot. Az almákat megmosom, nyolcadokra vágom, majd azokat megfelezem, így viszonylag nagy kockákat kapok. A tojásokat felütöm, elhabarom, majd hozzáadom a kimért tejet és olajat. A tojásos keveréket hozzáadom a lisztes keverékhez és csomómentesen elkeverem. Az almákat beledobálom, átforgatom, majd nagyobb szilikonos tortaformába borítom. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40-50 perc alatt – a tűpróbától nem eltekintve – készre sütöm.