Darázsfészek, diós csiga
Élénken él bennem, azoknak a téli estéknek az emléke, mikor az Ág utcai lakást beterítette a darázsfészek fenséges illata.
Anya ritkán veselkedett neki, így ott szunnyadt bennem az a tévhit, hogy hűdemacera, meg rengetegidő…persze én könnyen beszélek, hiszen a munka javát az én kis kenyérsütőgépem lelkesen elvégzi.
Darázsfészek (ahogy anya csinálja)
2 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
3 tk cukor
35 dkg finomliszt
5 tojás sárgája
csipetnyi só
Töltelék:
15 dkg vaj
10 dkg darált dió
12 dkg cukor
Valamint 1 dl habtejszín 2 vaníliás cukorral kikeverve.
A tésztát megdagasztom, kelesztem majd lisztes deszkán vékony téglalapra nyújtom. A töltelékkel egyenletesen megkenem és szorosan feltekerem. 5 centis csigákat vágok és magasfalú, kizsírozott tepsiben kellő távolságra teszem őket egymástól. Azokat az oldalaikat, ahol esetlegesen majd összeérnek egy falatka vajjal megkenem. Félórát meleg helyen hagyom kelni.
170 fokon sütöm. Mikor már kezd színesedni tejszínnel meglocsolom és szép barnára sütöm.