You are here: Home > Termékekről > Basilicus borkultúra központ: Éld újra Tokajt!

Basilicus borkultúra központ: Éld újra Tokajt!

A múlt héten a május közepén Tokaj-Hegyalján nyíló borkultúra központ sajtótájékoztatóján úgy éreztem, hogy másfél év után végre itthon is ráleltem arra, amit burgenlandi kalandom után annyira irigyeltem az osztrákoktól. Az önzetlen összefogást, a bölcs egymás segítését jól példázó vashegyi borászatok után, Tokaj-Hegyalján is elindult valami.

A Basilicus borkultúra központ eredeti célja egy kézműves borászat létrehozása volt, de mára ez a koncepció jóval komplexebbé vált és a cél immáron az, hogy a helyi kézműves borászatok összefogását segítse, hiszen eddig nem volt olyan hely, ahol a helyi borászatok egyszerre jelen lehettek volna. A borkultúra központ célja még, hogy a tokaji borok és borászatok a webshop adta lehetőség mellett, teljes valójukban is megjelenhessenek Budapesten, éttermek kínálatában, illetve különféle borvacsorák formájában. Ezen kívül borértő közönség további művelése is a terv részét képezi, épp ezért a jövőben borismereti kurzusokat is szeretnének tartani.

A központ alapítói és üzemeltetői remélik, hogy a központ hozzájárul Tokaj elfeledett múltjának felfedésében és egykori fényének visszaállításában. A szocializmus idejében Tokaj a mennyiségről szólt és nem a minőségről. A mostani borászok feladata, hogy a lassan egy évszázada elejtett szálakat újra felvegyék és egymást támogatva, egymástól tanulva próbálják megalkotni mindazt, ami például az osztrák borászok számára mindig is adott volt.

A most indult kezdeményezés ennek az útnak a része, amely nem csak a borászok számára nyújt segítséget, hanem a vidéket megismerni kívánó utazóknak is eligazítást kíván adni, épp ezért a központban háromnapos kurzusokat szerveznek, amelyek során a látogatók megismerkedhetnek az egyre szélesebb palettájú partner-borászatokkal, dűlő-túrán vehetnek részt, valamint felfedezheti a környék gasztronómiai értékeit is.

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.