Almás, mogyorós pite
Van az úgy, hogy este hétkor jut eszembe, hogy süssek valamit. Ilyenkor viszonylag gyors receptre van szükség, ha még éjfél előtt enni kívánunk belőle, ergo vagy kevert tésztás süteményt készítek vagy omlós alapokon nyugvót. Most ez utóbbi született, kísérleti jelleggel, de olyan finom lett, hogy felvesszük az állandó repertoárba.
Almás, mogyorós pite
Tészta:
20 dkg finomliszt
8 dkg vaj
csipetnyi só
1 ek cukor
2 bő ek tejföl
A liszthez hozzáadom a cukort és a sót, majd a vajat darabokra vágva. Finom morzsává dolgozom, majd a tejfölt is hozzáadva jó állagú, rugalmas tésztává gyúrom. A tejfölös omlós lapot nem kell a nyújtás előtt hűteni, így azonnal nyújtom és a pitetálba fektetem, majd a pitetálat a hűtőbe teszem. A feles széleket levagdosom. A sütőt 175 fokra előmelegítem.
Töltelék:
2 nagyobb alma
10 dkg mogyoró
12 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás
A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítom. Amíg pirul, addig meghámozom az almát, félbe vágom, kiszedem a magházát, majd vékony szeletekre vágom. Ezután a vajat habosra keverem a cukorral és hozzáadom a 2 tojást, amivel szintén eldolgozom. A megpirult mogyorót kicsit megdarálom az aprítóban, de úgy, hogy azért darabos maradjon.
Ezután az almaszeletek felét a pitetálba teszem, rászórom a mogyorót és befedem a maradék almával. Végezetül a vajkrémet elkenem a tetején és a pitetálat a sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg az almák arany színt nem kapnak, ami nagyjából 40 perc.