Tökfőzelék, nagyon egyszerűen
Ez az étel se nem trendi, se nem bonyolult, viszont finom. Saját gyerekkoromból emlékszem milyen ellenállást váltott ki belőlem a tökfőzelék. Valamiért nem szerettem. Sós volt, kissé savanyú, a tejfölös lében ott csúszkáltak a gyalun átesett tök darabjai. Egyszóval nem ment. Aztán a felnőttkorom egy részét tökfőzelékmentes éltem le. Majd jött az én férjem, meg az anyai tanács, hogy hát bizony az ő fiacskája a tökfőzeléket semmilyen körülmények között…Ennyi nekem pont elég volt. Jött a szezon, vettem a tököt, elkészítettem a saját számíze szerint és azóta esszük. Nekem már kifejezett kedvencem, a férjem tudja, hogy jobb, ha nem vitatkozik. A lányok meg minden averzió nélkül falják.
Tökfőzelék, nagyon egyszerűen
1/2 kg gyalult tök
1 hatalmas csokor kapor
1/2 pohár tejföl
só
ecet (opcionális)
A tököt lesózom, hagyom, hogy levet eresszen. Kinyomkodom, lábasba teszem, kicsiny vízzel megkínálom. Hagyom, hogy megfőjön, majd behabarom és brutális mennyiségű kaprot teszek hozzá, esetleg, ha a hangulatom úgy hozza, akkor teszek bele egy kis almaecetet. Tükörtojással vagy anélkül kínálom.